V podnájmu a jako ve vlastním: Šikovné triky pro levné zútulnění bydlení

V podnájmu a jako ve vlastním: Šikovné triky pro levné zútulnění bydlení

Podnájem je oblíbeným řešením samostatného bydlení zejména mezi čerstvými absolventy a mladými rodinami. Umožňuje lidem stěhovat se za prací a osamostatnit se i bez hypotéky. Podnájemníci se však často stěhují do bytů, kterým chybí teplo domova, jsou vybaveny jen základním nábytkem a působí jen o něco lépe než internátní pokoje. Ale i v podnájmu se můžete cítit pohodlněji! Nepotřebujete k tomu ani velké invenstice. V tomto článku se podíváme na několik tipů, jak si levně zkrášlíte svůj život podnájemníka.

 

Barevná paleta a dekorace

Začněte s výběrem barev, které vám připadají příjemné a uklidňující. Nemusíte malovat celé stěny, stačí když přidáte barvy pomocí obrazů, přikrývek na postel či ubrusů. Možností je nepočítaně.


Nábytek z výprodeje

Sešla by se vám komoda navíc? Sledujte akce nebo sezónní výprodeje nábytku, během kterých můžete ušetřit i několik desítek procent. Na Kondela najdete vždy nějaké výrobky ve slevě. Aby vám žádná neunikla, nezapomeňte se přihlásit k odběru našeho newsletteru.


Postel z palet

Pokud vám v podnájmu chybí postel, levným a moderním řešením je vyrobit si postel z palet. Jediné, do čeho musíte investovat je kvalitní matrace.


Rostliny

Rostliny jsou skvělým způsobem, jak osvěžit prostor. Kromě toho, že jsou levné a snadno dostupné, přidávají do místností život. Vyberte si rostliny, které jsou vhodné pro váš interiér a pamatujte na jejich péči.

Obaly na květináče SAVINI, set 3 ks


Světlo

První pravidlo vlastního bydlení — světýlka jsou základ. Rozvěšte je po parapetech či regálech, rozpalte na stole vonnou svíčku a na noční stolek si položte lampu. Všechno jsou to dostupné zdroje světla a na jejich umístění nemusíte vrtat do zdi ani tahat kabely. Ztělesňují známé přísloví: „Hodně muziky za málo peněz.“


Doplňky

Drobnosti dělají domů. Koberce, závěsy a dekorační předměty hrají důležitou roli při zútulňování bydlení. Dostupné a originální závěsy hledejte v blízkých second hand obchodech, koberce a další doplňky do domácnosti naleznete za skvělou cenu v našich Kondela prodejnách nebo na e-shopu Kondela.


Organizace

Není nad čistý a voňavý domov. Po nastěhování se zaměřte nejprve na vyčištění všech ploch a menších spár, ve kterých se může nacházet zanesená špína. Ekologické čistící prostředky si můžete vyrobit i doma, v tomto blogu najdete hned 10 eko prostředků. Následně se pusťte do uspořádání věcí do praktických úložných boxů.
 
Přečtěte si: Kreativní nápady, které vám usnadní život! Získejte více úložného prostoru a větší organizaci domácnosti

Látkové košíky s oušky MOLIS, set 2 ks


Vyrobte si sami

Máte-li zálibu v řemeslech, vytvořte si vlastní dekorační předměty a nábytek. DIY projekty (anglická zkratka „Do It Yourself“ v překladu „Udělej si sám“) jsou často cenově výhodnější a přidají vašemu domovu originální šarm.


Knihovna a poličky

Knihovna vám poskytne prostor pro vyložení knih a drobných předmětů. Pěkně vystavené knihy navíc přidají na pocitu domova. Levnější variantou jsou poličky. K jejich navrtání do zdi však budete možná potřebovat souhlas majitele bytu.


Recyklujte a upcyklujte

Místo toho, abyste kupovali nový nábytek, přemýšlejte o možnostech recyklace. Staré věci můžete přeměnit na nové a unikátní kousky. Dejte šanci bazarům či antikvariátům. Pokud vás tam nic neosloví, minimálně vás tam něco jistě inspiruje.


Personalizujte stěny

Vystavte si své vzpomínky. Fotografie s rodinou a přáteli vám vždy připomenou, že i když jste se už osamotnili, jsou tady s vámi a pro vás. Fotky můžete zavěsit na provázky podél stěny nebo je připevnit na korkovou tabuli. Na svou nástěnku můžete přidat i plány do budoucna, vysněnou dovolenkovou destinaci a další osobní připomínky.


Přizpůsobte si podnájem svému stylu

 Důležité je, abyste si bydlení přizpůsobili svému stylu a vkusu. Nejde jen o trendy, ale i o to, abyste se cítili pohodlně a spokojeně ve svém novém domově.

 

Zútulnění bydlení v podnájmu neznamená nutně velké náklady. S trochou kreativity, úsilí a správných tipů můžete vytvořit příjemné prostředí, které bude odrážet vaši osobnost a styl. Bydlení v podnájmu může být někdy náročné, nikdy nevíte, jaký bude váš nový spolubydlící nebo soused, ale váš útulný pokoj bude pro vás vždy tím vysněným útočištěm po náročném dni.