Studentský pokoj – když už dítě není dítětem

Studentský pokoj – když už dítě není dítětem

Ať už jste student nebo jeho rodič, tento blog vám odpoví na všechny dotazy o vybavení do studentského pokoje. Dobře navržený pokoj je zárukou produktivity a pohody. Ještě předtím, než se pustíte do výměny dětského nábytku za ten pro dospělé, měli byste například vědět, jak vysoký má být pracovní stůl či kterým barvám se ve studentském pokoji raději vyvarovat. Čtěte dál a objevte další užitečné tipy pro váš akademický život!

 

Jakou postel vybrat

Převažujícím standardem pro jednu osobu je postel o rozměrech 90 x 200 cm. Stále více jsou však populární větší postele, i když jen pro jednu osobu. Pokud vám to prostor dovolí, nebojte se jít do rozměrů až 160 x 200 cm, na kterém se vyspíte opravdu luxusně. Větší rozměry jako jsou 180 x 200 cm či 200 x 200 cm jsou ideální spíše do manželských ložnic. Jinak řečeno: 160 je skvělá volba pro studenta, ale horší pro páry. Manželská 180 je pro jednoho člověka příliš velká, ale pro páry ideální. Při koupi postele investujte také do kvalitní matrace s ortopedickými vlastnostmi.

 

Stůl a židle

Při výběru pracovního stolu dbejte na jeho výšku. Optimální výška stolu je přibližně 70 až 75 cm. Ideální sedací výška židle je v rozsahu 40 cm až 55 cm od podlahy. Tato výška by měla odpovídat vaší výšce a dlouhodobá poloha by měla být pohodlná a přirozená.
 
Obecně platí, že výška židle by měla být nastavena tak, aby židle a stůl spolu vytvářely takzvaný „pravý úhel“. To znamená, že vaše nohy by měly být ohnuté v kolenních a kyčelních kloubech v pravém úhlu, když sedíte na židli s nohama položenými na zemi. Tímto způsobem minimalizujete případné napětí a bolesti při dlouhodobém studiu.

Mladá žena sedí v herním křesle a hraje počítačové hry. Herní křesla

 

Praktická úložná řešení

Zajistěte si dostatek úložného prostoru pro své věci. Skříň s policemi a zásuvkami pomůže udržovat váš pokoj uklizený. Volný prostor můžete efektivně využít pomocí výsuvných boxů pod postelí nebo polic na stěně. Abyste měli své studijní materiály vždy po ruce, dokupte si pod stůl kontejner se šuplíky na kolečkách. Jedná se o velmi praktický nábytek, který je nezbytnou součástí v téměř každé kanceláři.
 
>>> Přečtěte si: Kreativní nápady pro více úložného prostoru

 

Útulný koutek

Máte-li dostatek místa, vytvořte si útulný koutek k odpočinku a čtení. Velké křeslo s regálem na knihy bude ideálním místem k relaxaci po náročném dni. Doplnit jej můžete o taburet, na který si pohodlně vyložíte nohy.

Mladá žena sedí v luxusním starorůžovém křesle se zlatým spodkem a čte si časopis.

 

Osvětlení

Studium má tendenci se protáhnout až do tmy. Špatné světlo může váš studijní proces značně znepříjemnit – bolestmi hlavy, očí a podobně. Vsaďte proto na stolní lampu s nastavitelným LED světlem. Takto si přizpůsobíte intenzitu a směr světla podle svých potřeb. Celou místnost by měl osvětlovat jeden centrální zdroj světla, například některý z našich moderních závěsných svítidel. Přírodní světlo je také důležité, proto umístěte stůl co nejblíže k oknu a zajistěte si závěsy, které umožní regulovat průnik světla.

 

Barvy a řád

Použijte příjemné barvy a dekorace, které podporují vaši kreativitu a pohodu. Vsaďte na modrou, fialovou, bílou nebo žlutou. Vyhněte se však jejich nadměrnému množství. Například fialová podporuje sice kreativitu, ale když jí je hodně, působí spíše depresivně. Čistě bílý pokoj zase vyvolává dojem sterilního a neosobního prostředí. Stejně důležité je udržovat pokoj čistý a organizovaný. Jen tak budete mít v hlavně vždy jasno a budete mít připravený prostor pro dlouhé učení. 

Studentský pokoj s postelí, modrým kobercem, kancelářským stolem a židlí.

 

S důrazem na ergonomii a praktická řešení si můžete vytvořit studentský pokoj, který bude podporovat váš akademický růst i osobní rozvoj. Nezapomínejte, že každý člověk je jiný, a proto přizpůsobte tato doporučení svým potřebám a stylu. Vytvořte si prostředí, ve kterém se budete cítit pohodlně a motivován(a) dosáhnout svých cílů.