Léto s lehkostí: Nábytek a doplňky pro lepší chlazení domova během veder

Léto s lehkostí: Nábytek a doplňky pro lepší chlazení domova během veder

Když přijdou letní vedra, mnozí z nás se snaží najít způsoby, jak udržet domov co nejchladnější. Kromě klimatizace existuje mnoho dalších způsobů, jak vytvořit ve svém domě příjemnou atmosféru. Dokážete to i vy s pomocí vhodného nábytku a doplňků. V tomto blogu se podíváme na některé tipy a triky, jak dosáhnout lepší ventilace a chlazení interiérů v době veder.

 

Dovolte místnostem volně dýchat

Prvním krokem při řešení veder je zajistit, aby vzduch mohl ve vašem bytě volně cirkulovat. Měli byste na to myslet hned při zařizování bydlení. Vyhýbejte se těžkému mohutnému nábytku ve středu místností, který může blokovat proudění vzduchu. Namísto toho se snažte vybrat si světlé a vzdušné kusy nábytku, jako jsou například pohovky s minimalistickým designem na nožičkách či židle s otevřeným designem. Zvažte také odstranění nadbytečných kusů nábytku.

 
Sáhněte po těch správných materiálech

Při výběru nábytku a doplňků dejte přednost materiálům, které pomáhají udržovat chlad. Látkový nábytek vyrobený z lehkých a prodyšných materiálů, jako je bavlna nebo len, je ideální pro letní období. Tyto materiály umožňují pohodlné sezení a nezachycují teplo. Namísto nekvalitního laminátu či gumy zvolte raději prodyšnější dřevo, bambus či chladivou keramiku. Vyhýbejte se koženým sedačkám, těžkým a hustým závěsům, brokátovým látkám či teplovodivým materiálům, jakým je například kov.

 

Osvěžující doplňky

Doplňky mohou hrát při chlazení vašeho domova důležitou roli. Vhodně umístěné ventilátory rozproudí vzduch v místnosti. Zelené rostliny zlepší kvalitu vzduchu a vytvoří chladnější atmosféru. V neposlední řadě vyzkoušejte také aroma difuzéry. Použití osvěžujících vůní jako máta, eukalyptus, levandule nebo citrusové ovoce vytváří dojem chladu a uvolnění. Aroma difuzéry navíc přispívají k čistotě a svěžesti vzduchu, čímž vytvářejí příjemné prostředí pravé v době letních veder.
 
>> Přečtěte si:  Jak se dobře vyspat během letních měsíců

Žena zapíná aroma difuzér. Ultrazvukový aroma zvlhčovač / difuzér, SAXO

 

Minimalizujte tepelné zdroje

Při opravdu vysokých teplotách je nejlepší nic nevařit ani nepéct. Naplánujte si vaření raději na večerní hodiny, kdy si připravíte jídlo i na více dní. Případně vsaďte na lehké recepty, které nevyžadují dlouhé stání u sporáku. Zbytečně nepoužívejte velké elektrické spotřebiče, jako je například televizor, který produkuje teplo. Pokud televizi nesledujete, raději ji vypněte. Žárovky a jiné spotřebiče vyměňte za úsporné varianty.

 

Správně větrejte

I letní větrání má svá pravidla. Léto v interiéru zvládnete lépe, když s větráním začnete hned z rána. Klidně otevřete okna i dveře na celém bytě a vytvořte průvan. Nechte váš domov ať nasaje chladný ranní vzduch. V noci spěte při otevřeném okně.
 
Během největších veder mějte okna zatažená a zavřená. Zabráníte tak pronikání horkého vzduchu a přehřívání místnosti. V době oběda raději zatáhněte závěsy na všech oknech. Ideální je, když jsou záclony vyrobeny z jemných přírodních materiálů a ve světlých barvách.
 

Fotografie moderní letní kuchyně s otevřenými dveřmi na balkon, kde jsou květiny a žlutá židle.

 

Využijte výhod exteriérových prostor

Máte-li přístup na terasu, balkon nebo zahradu, využijte je jako místo pro příjemné ochlazení během dne. Investujte do kvalitního zahradního nábytku, který je odolný vůči povětrnostním vlivům. Dokupte si vířivku nebo bazén. K vytvoření příjemného stínu použijte pergoly či zahradní stany.

 

Vedra nemusí být nesnesitelná, pokud se na ně včas připravíte. Použitím vhodného nábytku a doplňků můžeme vytvořit příjemné prostředí s dostačující cirkulací vzduchu a chlazením. Volně dýchající nábytek, přírodní materiály, osvěžující doplňky, omezené používání elektroniky a správné větrání jsou veškeré nástroje, které vám pomohou přežít letní měsíce s lehkostí. Nezapomeňte si užít letní období a relaxovat ve svém osvěžujícím a dobře upraveném domově.