Jak se dobře vyspat během letních měsíců

Jak se dobře vyspat během letních měsíců

Letní měsíce přinášejí slunečné dny, dovolené a příjemné teploty, ale mohou také přinést nespavost a únavu z nedostatku spánku. Během horkých nocí má většina lidí sníženou kvalitu spánku, probouzejí se zpocení a brzy ráno s vycházejícím sluncem. Pokud i vy patříte do této skupiny lidí, v tomto blogu najdete několik jednoduchých triků, které vám pomohou vyspat se dorůžova i během léta.

Žena sedí na posteli před ventilátorem a ovívá se. Je jí teplo.

 

Udržujte si chladné prostředí

Investujte do kvalitního ventilátoru nebo klimatizace. Chladný vzduch v místnosti vám pomůže udržet příjemnou teplotu během noci. Pokud klimatizaci nemáte, pomůže také otevřené okno přes noc. Aby vás nerušil ruch z ulice, použijte špunty do uší. Přes den mějte okna v ložnici zatažená roletami nebo žaluziemi, minimalizujete tak přehřívání celého pokoje.

 

Investujte do matrace s regulací teploty

Zvolte matraci s dobrými termoregulačními vlastnostmi, která umožňuje proudění vzduchu a odvod potu. Pružinové matrace jsou známé svojí větší vzdušností, pěnové matrace jsou naproti tomu doplněny o speciální klimatizační výplň a dokáží tak stejně dobře regulovat teplotu. Sáhněte po matraci se snímatelným potahem, který můžete po propocení jednoduše vyprat.

Šedá čalouněná postel s odekrytou bílou peřinou. Má bílou matraci a bílé polštáře.

 

Snižte teplotu těla

Před spaním si dejte chladnou sprchu nebo osvěžující koupel. Pomůže vám to snížit tělesnou teplotu a uvolnit se před spánkem. Spěte v lehkém pyžamu s krátkým rukávem a kraťasy. Pro chladivý pocit na pokožce doporučujeme vyzkoušet pyžamo ze saténu.

 
Používejte vhodné ložní prádlo

Vyberte si lehké a prodyšné ložní prádlo vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna nebo len. Tyto materiály jsou vzdušné a pohlcují pot. K vaší klasické peřině si dokupte její tenčí variantu, určenou pro letní měsíce. Pokud to bude pro vás pořád mnoho, sáhněte po dece.

Žena leží na posteli a čte si knihu, je přikryta černou dekou. Na posteli jsou šedé a bílé polštáře s šedou přikrývkou.

 

Zvykněte si na pravidelný spánkový režim

Snažte se jít spát a probouzet ve stejnou dobu každý den, aby si váš organizmus zvykl na pravidelný spánkový režim. Úžeh vám ke kvalitnímu spánku nepomůže, proto se vyhněte pobytu na slunci během největších veder a své outdoorové aktivity plánujte na ráno či na večer.
  

Rozvoňte ložnici aroma difuzérem

Aromaterapie je další užitečný trik, který vám pomůže k dobrému spánku během letních měsíců. Některé esenciální oleje, jako například levandule, máta peprná nebo mandarinka mají chladivé účinky, které mohou pomoci snížit pocitovou teplotu v místnosti a uvolnit napětí v těle.
 
>>> Přečtěte si: Jaký je rozdíl mezi difuzérem a zvlhčovačem?

Zapnutý difuzér na tmavém nočním stolku u postele.

 

Dodržujte zásady dobré spánkové hygieny

Zabezpečte si tiché a tmavé prostředí v ložnici. Vyhněte se konzumaci kofeinu a alkoholu několik hodin před spaním. Tyto látky mají negativní vliv na spánkový cyklus.

 
I během léta si můžete dopřát kvalitní spánek, stačí, když se budete držet těchto jednoduchých triků. Udržujte v ložnici chladný vzduch, zvolte vhodné ložní prádlo, matraci a ještě více než kdykoli předtím dbejte o pravidelný spánkový režim. Nenechte horka překazit vám váš čas odpočinku a užijte si léto plné energie.