Jak vybrat stůl a židličku pro prvňáka: Návody a tipy na zařízení dětského pokoje

Jak vybrat stůl a židličku pro prvňáka: Návody a tipy na zařízení dětského pokoje

S nástupem do školy nastává v životě dítěte mnoho změn. Jednou z těchto změn je také potřeba vybavení pokoje, kde bude prvňáček trávit čas na učení, hraní a odpočinek. Aby tento pokoj plnil svůj úkol co nejlépe a poskytoval dítěti podněty k rozvoji, je důležité vybrat správný nábytek a doplňky. V tomto blogu se podíváme na to, jaký nábytek a doplňky jsou pro prvňáka nejvhodnější a proč jsou důležité.

 

Studentský stůl a židle

Škola je místem, kde se děti učí nové věci a vyvíjejí své schopnosti. Proto je nezbytné mít v pokoji vhodný studentský stůl a pohodlnou židličku, které budou pro zdravý růst dítěte nejlepší.
 
Vlastnosti ideální dětské židle: dítě dosáhne celým chodidlem na zem, výškově nastavitelná, sklon sedáku mírně vpředu, ergonomická, bezpečná a pohodlná.
 
Vlastnosti ideálního stolu: s dostatečnou pracovní plochou pro všechny knihy a sešity, výškově vhodný pro dítě – při psaní jsou lokty v pravém úhlu, stabilní.

Rostoucí židle s podnožkou, TEJLA

 

Rostoucí nábytek

Pokud chcete mít o dětský nábytek na příští léta vystaráno, doporučujeme investovat do jeho rostoucích verzí. Vzhledem k tomu, že děti opravdu rostou jako z vody, jsou často vyměňovány zejména dětské židle, stoly a postele. V naší nabídce naleznete ergonomické rostoucí židle s množstvím přidaných funkcí, stejně tak rostoucí stůl s nástěnkou, háčkem na tašku či držákem na pera. Z rostoucích postelí doporučujeme postel EUNIKA s nastavitelnou délkou od 125 do 205 cm.

 

Noční stolek

Noční stolek ocení každé dítě. Díky němu bude mít vždy po ruce knihu na čtení, lampu nebo sklenici s vodou. Výběr vhodného nočního stolku přispívá k pohodlí a pocitu soukromí dítěte.

 

Skříň na oblečení

Výběr dostatečně velké skříně na oblečení je důležitý, neboť dítě bude postupně potřebovat stále více oblečení pro volný čas či do školy. Skříň by měla být přehledná a dobře uspořádaná, aby si dítě mohlo i samo vybrat oblečení a také jej složit zpět.

 

Regál a poličky

Pro organizaci učebních pomůcek, knih, hraček a dalších věcí je vhodné mít v pokoji regál nebo poličky. Pomáhají udržovat pořádek a zároveň umožňují dítěti mít věci na dosah a snadno se k nim dostávat.
 
>>> Přečtěte si: 3 způsoby, jak namontovat polici na zeď

Dětský policový regál, BARNIE

 

Zrcadlo

Zrcadlo je dalším užitečným doplňkem do pokoje prvňáčka. Pomáhá dítěti při oblékání, upravování vlásků a péči o sebe. Navíc zrcadlo vytváří dojem většího pokoje a přidává do něj více světla.

Zrcadlo je také užitečným nástrojem pro rozvoj sebepoznání dítěte. Pomáhá mu poznávat svůj vlastní vzhled, emoce a reakce, což je důležitý krok v sebeidentifikaci a formování sebevědomí.

 

Nástěnka nebo tabule na psaní

Nástěnka nebo tabule pro psaní může sloužit jako místo pro psaní důležitých poznámek, připevnění rozvrhu nebo pro psaní snů a myšlenek dítěte. Pomáhá rozvíjet kreativitu a smysl pro organizaci.

 

Dekorace a barevné prvky

Děti mají rádi barevné a hravé pokoje. Vhodný výběr dekorací a barevných prvků podporuje kreativitu a radost z učení. Mohou to být barevné plakáty se vzory, obrázky se zvířaty nebo jinými oblíbenými motivy. Více barev dodáte pokoji i veselým kobercem či jinými pestrými textiliemi.

Svítící koberec GLOVIS

 

Pohodlné křeslo nebo sedací vak

Křeslo nebo sedací vak mohou být příjemným místem k odpočinku a relaxaci po náročném dni ve škole. Dítě si tam může přečíst svoji oblíbenou knihu nebo se jen tak natáhnout a odpočívat. Pokud na něj nemáte v jeho pokoji prostor, nakupte vašemu dítěti několik měkoučkých polštářů, ze kterých si samo vyskládá „křeslo“ na své postýlce.

 

Organizéry a boxy

Organizéry a boxy jsou praktickými pomocníky pro udržování pořádku v pokoji. Dítě se naučí ukládat věci na své místo a získá tak základní návyky zodpovědnosti. Opět doporučujeme vybrat takové, které budou barevné, podpoří dětskou fantazii a nebudou působit nudně a sterilně.

 

Výběr vhodného nábytku a doplňků do pokoje prvňáčka je důležitý pro jeho pohodlí, organizaci a rozvoj. Vyhledávání správného nábytku a dekorací může být zábavným společným projektem mezi vámi a vašimi dětmi. Prostředí, které podporuje učení a zároveň poskytuje příjemný prostor pro hraní a odpočinek, je investicí do budoucnosti vašeho prvňáčka. Při zařizování si dopřejte více času, aby se tento pokoj stal místem, kde se vaše dítě bude cítit bezpečně a šťastně.