Top 3 způsoby pro správné uchycení police

Top 3 způsoby pro správné uchycení police

Pevně namontované police mají za úkol zobrazit naše oblíbené předměty, suvenýry a fotografie. V kuchyni slouží k systematickému uspořádání dóz se surovinami a kořením. Police představují praktický doplněk do každé místnosti a jejich instalace je opravdu jednoduchá. Zde je několik tipů, jak pevně připevnit poličku na zeď.

 

Start: Příprava je důležitá

Police je koupena, už jste také vybrali místo, kam ji zavěsíte. Předtím, než se pustíte do jejího upevňování na zeď, je nutná samotná příprava.

Pomocí detektoru kabelů a na základě logické úvahy zjistěte, kde jsou ve stěně vedeny kabely. Obvykle bývají uloženy svisle (někdy však také vodorovně) k zásuvkám a nástěnným svítidlům. Podle materiálu, ze kterého je postavena stěna, vyberte vhodný přístroj. Pro snazší práce stačí akumulátorový šroubovák, například při vrtání do sádrokartonu a pórobetonu. U klasického zdiva si s aku šroubovákem také poradíte, ale vhodnější je příklepová vrtačka. Na beton použijte nejlepší vrtací kladivo.

Podle materiálů musíte zvolit i správný vrták. Označení naleznete na balení. Pokud například použijete vrták do dřeva k vrtání otvoru do zdiva, otvor nevytvoříte, a navíc vrták zničíte.

Velmi důležitý je i výběr správného šroubu a hmoždinek. Při upevňování do cihlových stěn použijte šrouby, které proniknou alespoň 50 mm do zdiva, a plastové hmoždinky odpovídající velikosti. Takový rozměr volte i tehdy, plánujete-li na poličku uložit těžší předměty. U sádrokartonových příček bude stačit hloubka 38 mm. Šrouby se upevňují přímo do konstrukce stěny nebo do skrytých trámů připravených pro zavěšení police. Aby police nespadla, můžete zkusit šrouby podlepit.

Nejčastěji se police připevňují ke stěně pomocí systému, který je již na polici předpřipraven nebo je součástí balení. V takovém případě stačí postupovat podle návodu, navrtat otvor, použít správně velkou hmoždinku, připevnit úchytný systém na polici a polici zavěsit.

Existuje však několik dalších způsobů, jak polici uchytit nebo zavěsit. Přiblížíme vám tři z nich.
 

 

1. Uchycení police pomocí konzoly ve tvaru L

Konzoly se připevňují na stěnu delší stranou, na kratší se připevní samotná police. Délka úchytného ramene určuje minimální výšku mezi více policemi nad sebou. Při plánování, kam police umístíte, berte tento rozměr v úvahu.

U polic kratších než metr přišroubujte konzoly nejprve k poličce. Potom poličku přiložte ke stěně, vyrovnejte ji pomocí vodováhy a vyznačte si umístění otvorů pro úchytné šrouby konzol. Otvory vyvrtejte, vložte do nich hmoždinky a poličku přišroubujte.

 Pokud je samostatná polička delší než metr, je výhodnější připevnit ke stěně nejprve konzoly. Nejprve přišroubujte koncovou konzoli, na ni položte konec poličky a pomocí vodováhy zjistěte, kam přišroubovat druhou konzolu. Potom mezi ně upevněte požadovaný počet dalších podpěr. Nakonec na ně položte polici a přichyťte ji šrouby.
 

 

2. Použijte lepidlo

Kromě tradičních způsobů uchycení police ke stěně můžete zkusit i jeden méně tradiční, a to pomocí lepidla. Taková speciální lepidla dostala pojmenování tekuté hřebíky. Nemusíte použít nářadí, ani konzoly, které vyčnívají zpod police.

Vyčistěte oblast na stěně, kde bude police zavěšena, abyste odstranili veškerý prach nebo nečistoty, a zajistili tak správné přilnutí lepidla. Očistěte povrch stěny roztokem mýdla a vody a nechte vyschnout. Použijte jemný brusný papír na zdrsnění povrchu police, který se připevní ke stěně. Potom zbroušený povrch přetřete měkkým hadříkem. Abyste polici zavěsili rovně, použijte pásku nebo laserové zařízení, které vám na stěně naznačí přímku. Naneste lepidlo po obvodu police na straně, kterou poté přilepíte ke stěně. Přiložte polici ke stěně podle přímky a přitlačte. Přidržujte polici po dobu doporučenou na obalu lepidla.

 

3. Zavěste polici na provazy

Při tomto způsobu je důležitá nosnost stěny, aby se polička se zátěží nevytrhla. Podstatný je také výběr police. Volte kratší, delší by se pod zátěží mohla ohýbat.

Délka police určuje i počet provazů k zavěšení. Obvykle stačí provazy na obou koncích police, je-li však police delší, počítejte s dalším v jejím středu. Jelikož bude police zavěšena na hrubých provazech, je třeba nejprve vyvrtat otvory do police, kterými bude provaz provlečen. Průměr vrtáku by měl být shodný s průměrem provazu tak, aby otvor nebyl zbytečně velký.

Když už máte polici připravenou, na stěně pečlivě rozměřte otvory pro hmoždinky a označte je křížkem. K ukotvení police na provazy se používá příchytka s okem nebo hákem. Měla by být proto kvalitní a musí pevně držet. Změřte si provaz, na který bude police zavěšena, a provlečte jej přes otvory. K potřebné délce přidejte rezervu na uzel a doladění výšky. Provaz se po prvním zatížení musí nejprve vyvěsit, teprve potom je možné provést konečné doladění výšky police. Polici zavěste na provazy, uzly však zatím pevně nedotahujte. Polici nejprve pomocí vodováhy srovnejte do roviny, a až následně uzel pevně dotáhněte.

 

Způsobů k uchycení police je několik. Je už jen na vás, zda se odvážíte pustit do projektu sami, nebo se obrátíte na profesionály. V každém případě jsou police praktickým kusem nábytku, který najde uplatnění téměř v každé místnosti.