Jaký je rozdíl mezi difuzérem a zvlhčovačem? Výhody a nevýhody

Jaký je rozdíl mezi difuzérem a zvlhčovačem? Výhody a nevýhody

Příliš suché prostředí způsobuje několik zdravotních problémů. Bolesti hlavy, podrážděná nosní sliznice, suché oči, ale také astma či jiné respirační onemocnění. Nejjednodušším způsobem, jak v místnosti nastavit dostatečnou vlhkost, je použití difuzéru nebo zvlhčovače. Levné a účinné řešení. Kdo se však vyzná v široké nabídce difuzérů? My se vyznáme a  známe rozdíly. V tomto článku se s vámi podělíme o naše poznatky.
 

 

Co je zvlhčovač vzduchu?

Hlavním úkolem zvlhčovače  je zajištění požadované vlhkosti v místnosti. Jde o zařízení napájené elektřinou. Zvlhčovač je větší než difuzér, ale stále je dostatečně kompaktní, aby opticky nerušil zařízení místnosti.

Při výběru je potřebné kromě objemu sledovat i výkon přístroje. Do menší místnosti stačí zvlhčovač se slabším výkonem. Pokud vám jde o zvlhčení většího prostoru, vyplatí se investovat do výkonnějšího přístroje.
 

Ultrazvukový aroma zvlhčovač/difuzér, SAXO Ultrazvukový aroma zvlhčovač, SAXO

 

Různé typy zvlhčovačů

Zvlhčovače rozdělujeme podle produkce páry na ultrazvukové a parní. Úspornější typ je ultrazvukový, nebo také ultrasonický zvlhčovač. Funguje na principu ultrazvukových vln. Ty rozkmitají kovovou destičku (oscilátor), přičemž se voda mění na mlhu. Mlha se potom pomocí ventilačního systému rozptyluje do ovzduší. Ultrazvukové zvlhčovače jsou známé tichým provozem a nízkou spotřebou. Nevýhodou je, že na ultrazvukové vlny jsou citlivá domácí zvířata.

Parní fungují na principu vytváření páry. Spirála ohřívá vodu, potom se v komoře pro zvlhčování mísí s chladným vzduchem a přístroj ji vypouští do ovzduší. I po ochlazení zůstává pára dostatečně teplá, což se projeví i na teplotě vzduchu v místnosti. Některé parní zvlhčovače jsou obohacené senzory, které dokážou vypouštěnou páru přizpůsobit teplotě okolního vzduchu. U parního zvlhčovače je však třeba počítat s vyšší spotřebou energie.

 

Na co dbát při používání

Pokud máte oslabený imunitní systém, zvlhčovač by měl být součástí vašeho vybavení. Do zvlhčovače patří kvalitní voda. Příliš tvrdá bude mít za následek tvorbu kamene. Proto když nemáte přístup ke kvalitní vodě, počítejte s další opakovanou investicí. Zvlhčovač nedokáže vzduch čistit, proto je dobré ho kombinovat s čističkou vzduchu.

Když ho umístíte na zem, myslete na svoji podlahu. Jako prevenci proti vydutí dřevěné podlahy doporučujeme použít podložku. Zvlhčovač používejte při zavřených oknech. Pravidelně měňte vodu a dezinfikujte nádržky. Dejte pozor, abyste to s vlhkostí nepřehnali, mohlo by to vést k tvorbě plísní. Pokud plánujete zvlhčovač používat i na aroma terapii, ještě před koupí si ověřte, zda je možné do zvlhčovače přidávat esenciální oleje. Ne všechny přístroje jsou určené na jejich používání.
 

Difuzer, tmavé dřevo/bílá, FILO Zvlhčovač/difuzér, tmavé dřevo/bílá, FILO

 

Výhody a nevýhody zvlhčovačů

Výhody  Nevýhody

+ větší objem
+ vypouští páru, která zvlhčuje ovzduší
+ pomáhá zmírňovat respirační potíže
+ různé typy zvlhčovačů
+ napájení na elektřinu

- vyšší spotřeba
- vyšší hlučnost
- ne všechny jsou určené na esenciální oleje
- nutná pravidelná údržba
- vyžaduje kvalitní vodu

 

 

Co je difuzér?

Difuzér plní hlavně funkci osvěžovače. Funguje na přívod elektrické energie. Vypouští páru, která osvěžuje celou místnost. Na rozdíl od zvlhčovače je difuzér určený víc na rozptýlení jedinečné vůně v prostoru. Mnohé aroma difuzéry však dokážou vzduch dostatečně zvlhčit nebo ho zbavit nečistot. Takovým je například náš SAXO zvlhčovač. Difuzéry mají kompaktnější rozměry, přicházejí v různých designech a barevných provedeních. Je to také krásný bytový doplněk, který je dostupný pro každého.

V nabídce jsou také ultrazvukové difuzéry, které fungují na stejném principu jako ultrazvukové zvlhčovače. Vypouštějí studenou bílou mlhu, která zvlhčuje vzduch. U ultrazvukových difuzérů je důležitý jejich objem a velikost prostoru, kde plánujete difuzér používat.

Zvlhčovač bílá, OLIO Zvlhčovač/difuzér, OLIO

 

Výhody a nevýhody difuzérů

Výhody  Nevýhody

+ kompaktní rozměry
+ tichý provoz
+ ideální na aroma terapii
+ pomáhá zmírňovat stres, uvolňuje
+ různé designy, také s LED podsvícením

- nižší účinnost při zvlhčování vzduchu
- menší objem

 

Aroma terapie a difuzér

Difuzéry se často spojují s aroma terapií. Je všeobecně známé, že esenciální oleje dokážou příznivě ovlivnit naše emoce a nervový systém. Olej přidáváme v malých kapkách přímo do vody. Na výběr máte několik vonných olejů. Difuzéry jsou často vybavené LED podsvícením, které v určitých intervalech mění barvy. Tato funkce pomáhá k vytvoření skutečně příjemné atmosféry.
 

Zvlhčovač/difuzér, FILO

 

Vliv esenciálních olejů

Levandule – tlumí úzkost a deprese, odbourává problémy spojené se spánkem
Peppermint, Eukalyptus – účinné při problémech s dýcháním, uklidňují tělo a mysl a připravují je na spánek
Méta – odbourává únavu, podporuje soustředění
Růže – afrodiziakální účinky, podporuje krevní oběh
Bazalka – zmírňuje bolesti hlavy, záněty horních dýchacích cest, bojuje proti plísním
Borovice – stimuluje smysly, uklidňuje, zlepšuje soustředění
Cedrové dřevo – podporuje emoční a fyzickou rovnováhu, snižuje bakterie a viry v ovzduší
Citron – posiluje mysl, má protizánětlivé účinky, snižuje negativní emoce
Heřmánek – uklidňuje v období stresu a deprese, podporuje kvalitní spánek
Šalvěj – má vynikající vliv na fungování mysli, uklidňuje úzkost a vyvoláva klid a vyrovnanost