5 zlozvyků, se kterými si ničíte nábytek: Tomuto se raději vyhněte

5 zlozvyků, se kterými si ničíte nábytek: Tomuto se raději vyhněte

Nábytek je důležitou součástí našich domovů. Poskytuje nejen funkčnost, ale také estetickou hodnotu. Proto je důležité o něj pravidelně pečovat a vyhýbat se zlozvykům, které by ho mohly poškodit. V tomto blogu se podíváme na několik běžných zlozvyků, které ubírají vaší domácnosti na kráse.


1. Ukládání horkých nádob přímo na povrch

Jedním z častých zlozvyků, které mohou způsobit poškození nábytku, je položení horkých hrnců rovnou ze sporáku přímo na kuchyňskou linku. Vysoké teploty pod hrnci mohou způsobit trvalé škody na površích. Může dojít k prasklinám, deformacím nebo vypálení laku. Abyste těmto problémům předešli, vždy odkládejte horké nádoby na podložky.

Přečtěte si: Tipy pro péči o každý povrch nábytku


2. Nepoužívání podtácků pod sklenice

Pokud nepoužíváte podtácky pod sklenice, velmi snadno se vám na stole vytvoří kruhy od vody či od horkého šálku. Většinu těchto skvrn sice snadno odstraníte okamžitým utřením, avšak v případě fleků od vína či kávy, které byste déle ignorovali, by to tak jednoduše dolů nešlo. Pokud jste navíc zvyklí si odkládat nápoje přímo na gauč vedle místa, kde sedíte, tak případné rozlití vám může natrvalo znečistit vaši sedací soupravu. Opět doporučujeme používat podtácky pod sklenice a pevné podnosy na gauč.


3. Ignorování prachu

Prach a nečistoty mohou postupně poškozovat povrch nábytku. Pokud nečistíte svůj nábytek pravidelně, prach se hromadí a vytváří šmouhy, které mohou být později obtížně odstranitelné. Proto svůj nábytek pravidelně čistěte jemným hadříkem nebo prachovkou. Takto udržíte svůj nábytek dlouhodobě ve výborném stavu.


4. Umisťování nábytku u radiátorů nebo oken

Žádný nábytek nemá rád teplotní změny a vlhkost. Raději jej proto posuňte dále od radiátorů či oken. Vyhnete se tak deformacím na povrchu, jako jsou praskliny či bublinky. Zvýšené vlhkosti je nejvíce vystaven nábytek ve vaší koupelně. Tuto místnost pravidelně větrejte a nábytek ošetřujte speciálními laky.


5. Žádná ochrana čalouněného nábytku

Nic se nevyrovná tomu, když se po dlouhém dni v práci hodíte na gauč či do své postele. Vašemu nábytku se to ovšem už tolik líbit nemusí. Hlavně, když si na něj usedáte nebo uléháte v propoceném oblečení, dřete jeho povrch či necháte vašeho domácího mazlíčka ať po něm s radostí skáče. Tímto způsobem se váš gauč rychle opotřebuje, ztmavne od špíny a vytvoří se na něm ošoupaná místa. Přes sedačku mějte proto vždy přehozenou deku. Totéž platí i pro postele. Pokud rádi uléháte ještě v pracovním oblečení do postele, hned ráno si přes postel přehoďte přehoz, který ochrání vaši postel i peřiny před prachem i před znečištěním od vašeho oblečení.


Váš nábytek je investicí do vašeho domova, a proto je důležité jej chránit a udržovat v dobrém stavu. Vyvarujte se těmto zlozvykům a budete mít nábytek, který bude dlouho sloužit a zachová si svůj původní vzhled. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než náprava, a proto se snažte být vůči svému nábytku pečliví a ohleduplní.