Tajemství perfektního nábytku: Triky pro péči o každý typ povrchu

Tajemství perfektního nábytku: Triky pro péči o každý typ povrchu

Nábytek je nedílnou součástí našich domovů, přidává jim styl, pohodlí a funkčnost. Chcete-li, aby váš nábytek vypadal dobře a sloužil vám dlouhá léta, je důležité věnovat mu pravidelnou péči a údržbu. V tomto blogu se zaměříme na různé druhy nábytku a tipy, jak o ně co nejlépe pečovat.

 

Nábytek z dřevotřísky

Nábytek z dřevotřísky je populární volbou díky své cenové dostupnosti a širokému výběru designů. Hodí se téměř do všech místností od ložnice, přes kuchyň až po dětský pokoj. Abyste se postarali o nábytek s označením MFD nebo DTD co nejlépe, dodržujte tyto kroky.
 
Pravidelné čištění: Prach odstraníte vysavačem s měkkým nástavcem, prachovkou či otřením jemným hadříkem. Povrchových nečistot se zbavíte vlhčenou utěrkou s běžně dostupným čistícím prostředkem. Povrch však důkladně vysušte.
 
Ochrana před vlhkostí: Vyhněte se umísťování nábytku z dřevotřísky v příliš vlhkých podmínkách. Pokud jste si tímto nábytkem vybavili koupelnu, pravidelně ji větrejte, abyste zabránili bobtnání dřevotřísky.
 
Použití podložek: Abyste zabránili poškození povrchu, při umísťování horkých nebo mokrých předmětů na nábytek použijte podložky.

 

Nábytek z masivu

Nábytek z masivu je robustní a trvanlivý, ale vyžaduje zvláštní péči, aby si udržel svou krásu a kvalitu. Údržba se navíc liší podle toho, zda máte lakovaný, olejovaný, voskovaný nebo malovaný nábytek. Z masivu se vyrábějí téměř všechny kousky známého nábytku: postele, skříně, stoly, komody a mnoho dalšího.
 
Pravidelná údržba: Prach z masivu odstraňte suchým hadříkem, který nepouští vlákna. Skvrny na dřevě odstraníte přípravkem určeným pro váš druh masivu. Pěnu odstraňte vlhkým hadříkem a osušte suchým hadříkem. Otírejte vždy ve směru textury dřeva. Vyhýbejte se použití mokrých hadříků a agresivních chemikálií.
 
Ochrana před sluncem: Nábytek z masivu umístěte mimo dosah přímého slunečního světla. Slunce by způsobilo vyblednutí barvy. Stejně tak jej držte dále od tepelných zdrojů.
 
Hydratace: Dřevo pravidelně natírejte olejem nebo voskem. Takto si udrží lesk a krásu.

 

Čalouněný nábytek

Čalouněný nábytek přidává do interiéru pohodu a eleganci. Nejčastěji jej najdete v podobě sedacích souprav, křesel či čalouněných postelí.
 
Vysávání a utírání:
Na čalouněném nábytku se dobře drží prach, vlasy či chlupy od zvíře. Bude se vám proto hodit kompaktní ruční vysavač s kartáčem na čalounění. Pro rychlé odstranění malých nečistou použijte zase navlhčenou houbičku.
 
Ochrana před slunečním zářením:
Čalouněný nábytek umístěte mimo dosah přímého slunečního světla, abyste minimalizovali blednutí látky.
 
Ochrana před skvrnami: V případě skvrn postupujte rychle a použijte vhodné čistící prostředky na látku nebo běžný saponát na nádobí. Před použitím však nejprve prostředek aplikujte na neviditelné místo – některé mohou způsobit změnu barvy látky. V případě velkého znečištění, sedačku či křeslo vytepujte.
 
>>> Přečtěte si: 10 ekologických čisticích prostředků

 

Kovové a plastové úchytky

Kovové a plastové úchytky přidávají nábytku funkční a dekorativní prvek. Péče o ně je proto důležitá a relativně jednoduchá.
 
Pravidelné čištění: Očistěte kovové a plastové úchytky měkkým hadříkem navlhčeným v mírném mýdlovém roztoku a poté je otřete suchým hadříkem.
 
Ochrana před poškrábáním: Vyvarujte se používání ostrých předmětů a agresivních chemikálií, abyste minimalizovali poškození povrchu.
 
Koroze a oxidace: U kovových úchytek dávejte pozor na korozi a oxidaci. Pokud zjistíte jakékoli známky rzi, místo očistěte a aplikujte ochranu proti korozi.

 

Pamatujte, že péče o nábytek není jen povinností, ale také způsobem, jak si zachovat jeho hodnotu a krásu na dlouhá léta. Dodržováním těchto jednoduchých tipů udržíte váš nábytek ve skvělé kondici a vytvoříte si pohodlný a elegantní domov.