15 nápadů na podzimní výzdobu obývacího pokoje

15 nápadů na podzimní výzdobu obývacího pokoje

Podzim přináší s sebou nezaměnitelnou atmosféru plnou barev, teplých nápojů a útulných večerů u krbu. Proč byste však měli cestovat za podzimní atmosférou na hory nebo chatu? Zde je 15 nápadů na to, jak můžete přeměnit svůj obývací pokoj na vlastní podzimní ráj.


1. Navrhněte správné osvětlení

Správné osvětlení obývacího pokoje je důležité bez ohledu na roční období, ale právě během podzimu a zimy – kdy se dny zkracují a noci prodlužují – dobré osvětlení změní celkovou náladu a atmosféru v místnosti.

Klíčem k úspěšnému schématu osvětlení je dostatečné množství doplňkových svítidel rovnoměrně rozmístěných po místnosti. Od útulných stolních lamp na příručních stolcích až po vysoké stojací lampy vedle pohovky nebo křesla – nemluvě o množství řetězových světélek – všechny tyto prvky budou spolupracovat jako jeden, díky čemuž bude prostor působit ještě útulněji.


2. Podzim na stěnách

Pokud máte rádi velké změny, pusťte se do malování stěn v obýváku. K vytvoření té správné podzimní atmosféry vám stačí přemalovat jen jednu zeď. Barvu si vyberte takovou, která bude nejlépe ladit s ostatními doplňky a nábytkem. Nic nezkazíte krémovým odstíny jako je capuccino, mandlová nebo alabastrová. Na zeď můžete namalovat i podzimní vzory, jako jsou šípky, spadané listí či holé koruny stromů.

Pro ty méně odvážné zde máme také pár tipů pro podzimní výzdobu stěn. Na stěny si můžete pověsit obrazy či fototapety s podzimní tématikou. V dnešní době si navíc můžete pořídit také snímatelné nálepky či tapety na stěny. Na podzimní atmosféře přidají také obrazy vyřezané ze dřeva.

Ilustrační fotografie


3. Vyzdobte si okenní parapety dary podzimu

Kvůli topné sezóně byste na okenních parapetech neměli mít žádné živé rostliny a květiny. Své poklady v květináčích raději přemístěte dále od přímého zdroje tepla na praktický stojan na květiny dále od radiátoru. Namísto nich si na parapetu dejte dekoraci ze sušených květin, okrasných trav a makových hlaviček. V dobrém květinářství vám takovou podzimní girlandu vyrobí přesně podle vašich požadavků.  

Přečtěte si: Jak pěstovat bylinky po celý rok


4. Přivoňte si k podzimu

Nic nenavodí vytouženou atmosféru tak, jako správně zvolená vůně. Podzim vám domů přinese aroma jablek a skořice, pečené dýně, medu, dřeva či pižma. A co připomíná podzim vám? Vyberte si z naší nabídky vonných svíček a rozpalte své vzpomínky na podzim.


5. Vsaďte na neutrální barvy

Pokud jste si mysleli, že neutrální barvy do obývacího pokoje nejsou na podzim správnou volbou, byli jste na omylu. Dokonce i světlý obývací pokoj, kterému chybí akcentové barvy, může stále překypovat vizuální přitažlivostí.

Klíčem k atraktivnímu obývacímu pokoji v neutrálních barvách je přidat do něj množství prvků. Popřemýšlejte o kouscích, které přitahují pozornost, jako jsou sochařské vázy, vzorované polštáře nebo grafický koberec. Vrstvením těchto předmětů místnost ožije i při použití jen neutrálních odstínů.


6. Zajistěte si pohodlí čalouněným nábytkem

Váš obývací pokoj by se měl během podzimu a zimy stát útočištěm, které vás obejme svou měkkostí a pohodlím. Díky množství čalouněného nábytku a doplňků, jako jsou masivní křesla, taburetky, pletené deky a přehozy, bude váš prostor sálat teplem domova.


7. Přidejte více textur

Kromě vizuálních a čichových vjemů, byste do vnímání podzimu měli zapojit i hmat. Různé vroubkované textury, pletená proutí či deky plní nejen designový úkol, ale vytvářejí také skvělý kontrast ke hladkým stěnám a nábytku. Vyberte si texturované doplňky v zemitých barvách a vytvořte si s nimi nefalšovanou podzimní atmosféru.

Ilustrační fotografie


8. Spojte podzim s halloweenem

Na podzim slavíme v Evropě Svátek všech svatých. I k nám však přišel trend vykrajování dýní a strašidelných dekorací z anglosaských zemí. Náhodně rozmístěnými halloweenskými dýněmi po poličkách určitě nic nezkazíte. Právě naopak. Podzim si už i my spojujeme s vyklenutými oranžovými hlávkami, čarodějnicemi či pavučinou. Vyrobte si svoji halloweenskou výzdobu vlastnoručně a zapojte do ní i své děti – z nového vizuálu vašeho obývacího pokoje tak budou mít ještě větší radost.


9. Inspirujte se rustikálním stylem

Přineste si do svého bytu kousek z venkova. Nádherný rustikální nábytek je tou správnou volbou, pro ty co chtějí být poblíž přírody po celý rok. Na první dojem působí robustně, avšak ve skutečnosti svojí jednoduchostí a historickým vzhledem vytváří pocit pravého domova. V rustikálním obývacím pokoji nesmí chybět prvky z neopracovaného dřeva, kamene či z bronzu, vlny a kožešiny. Přírodní materiály a přirozené odstíny dřeva jsou ikonické jak pro rustikální styl, tak pro podzim, a právě proto je toto období skvělé pro jeho vyzkoušení. Pusťte se do toho – v naší nabídce najdete vše od rustikálního nábytku až po umělé kožešiny či dřevěné doplňky.


10. Máte krb? Vyhráli jste

Pokud váš dům či byt disponuje krbem v obýváku, máte o podzimní atmosféru téměř postaráno. Snad nic nenavodí pocit pohody a tepla víc než zvuk pukajícího dřeva v krbu. Nezapomeňte však okolí krbu udržovat čisté a dřevo uklizené. K tomu vám pomohou elegantní stojany na dřevo z kovaného železa, krbové nářadí a další příslušenství. Římsu krbu můžete ozdobit podobnou podzimní girlandou, o které píšeme ve 3. bodě tohoto blogu.


11. Vytvořte si relaxační koutek

Podzim je jednou z hlavních sezón knihomolů. Vychutnejte si každou stranu vašeho příběhu v maximálním pohodlí, které vám poskytne závěsné křeslo. K němu přidejte ještě taburet na natažení nohou, příruční stolek, abyste měli svůj šálek čaje vždy na dosah, a deku na zahřátí. Voilá! Váš relaxační koutek je na světě.


12. Převlékněte polštáře a vyměňte závěsy

Vyměňte své letní polštáře za ty s podzimními barvami a vzory. Hnědé, oranžové a zelené odstíny budou vašemu obývacímu pokoji dodávat teplý a útulný vzhled. Dbejte i o správnou texturu povlečení. Opět vám doporučujeme si vybrat takové, které vás už od pohledu budou nutit se jich dotknout.

Podzim je také skvělou příležitostí k výměně závěsů. Na rozdíl od těch letních jsou na podzim a zimu vhodnější tmavší odstíny s větší gramáží. Taková změna je velmi jednoduchá a nic vám nebrání, abyste se na jaře vrátili k jasnějším a lehčím tkaninám.


13. Útulnou atmosféru zesílíte svíčkami

Jednoduchým řešením jak přidat na pohodlí vašeho obývacího pokoje je zapálení několika svíček. Můžete kombinovat štíhlé svícny na poličkách s rodinkami luceren na podlaze. Jejich okolí dozdobte jehličím, šiškami, soškami či kožešinou.

Lucerny a svícny


14. Zavěste na dveře podzimní věnec

Dejte svým sousedům vědět, že k vám přišel podzim a váš domov je stylově zařízený přesně v jeho duchu. Podzimní věnec si můžete pořídit v květinářství nebo si takový vyrobit doma. Stačí vám základ s proutí či polystyrenu a můžete do něj vpichovat všechny dary podzimu – borové větvičky, sušené květiny, šišky či šípky. Takto vyrobený věnec bude nejen krásně vypadat, ale vaše hosty přivítá i svou přírodní vůní.


15. Vytáhněte termo sklenice

Jsme na konci naší přípravy na podzim. Nyní váš obývací pokoj vyzařuje klidem a teplem. Uvolněte se na svůj gauč, vyložte si nohy a vychutnejte si pohled na vaše dílo s šálkem teplého čaje.

Věděli jste? Termo sklenice od Kondela jsou vyráběny ručně s dvojitou stěnou, díky čemuž zachovávají teplotu nápoje a zabraňují popálení rukou i při dlouhém držení.

Termo poháry


Podzim je časem tepla, barev a pohodlí. Využijte těchto nápadů k podzimní výzdobě obývacího pokoje a proměňte jej na místo, kde budete rádi trávit čas se svými blízkými. Dodejte vašemu obývacímu pokoji podzimní nádech a užívejte si tuto úžasnou sezónu ve vámi vytvořeném podzimním ráji.