Víte, jaké bylinky přežijí ve vaší kuchyni po celý rok? Podívejte se na ně!

Víte, jaké bylinky přežijí ve vaší kuchyni po celý rok? Podívejte se na ně!

Čerstvé bylinky jsou neocenitelnou přísadou pro každou gastro záležitost v kuchyni. Zelená zahrádka v kuchyni vám umožní mít přístup k čerstvým bylinkám kdykoli během roku, ať už je venku zima nebo léto. V tomto blogu vám představíme několik jednoduchých nápadů na pěstování bylinek ve vašem bytě a také vám poradíme, které z nich jsou pro takové pěstování nejlepší.

 

Kde pěstovat bylinky v bytě

Ideálním místem pro pěstování bylinek je okenní parapet. Vyberte okno, kde mají bylinky dostatek denního světla. K pěstování si vyberte malé květináče nebo květinové boxy s dírami na odtok vody. Pravidelně je zalévejte a sledujte, jak rychle porostou.

Bylinky ve třech květináčích. Jeden květináč je oranžový, druhý hnědý a třetí bílý. Ilustračný obrázok byliniek v kuchyni.

 

Pěstování na balkoně

Další možností je pěstování bylinek na balkoně. Krytý balkon nabízí ideální podmínky. Pokud takový nemáte, doporučujeme bylinky pěstovat v malých balkonových sklenících, které je uchrání před nepřízní počasí. V zimě je však před mrazem ani krytý balkon neochrání, proto bylinky umístěte dovnitř bytu na světlé místo.

 

Vertikální pěstování pro menší prostory

Pokud máte málo místa nebo chcete zahradničit netradičně, můžete si založit vertikální zahradu. K tomu můžete použít vertikální regály, výřezy ve stěně nebo závěsné květináče. Vertikální zahrada vám umožní pěstovat více bylinek na menším prostoru a zároveň dodá vaší kuchyni nádech moderního designu.

Vertikální zahrádka s bylinkami na terase. Ilustračný obrázok vertikálnej záhrady

 

Využijte výhod hydroponického pěstování

Pokud se zajímáte o moderní pěstování bylinek, můžete se pustit do hydroponického pěstování. Tato metoda umožňuje pěstovat rostliny bez použití půdy, pouze ve speciálním živném roztoku. Téměř všechny oblíbené kuchyňské bylinky lze pěstovat v hydroponických květináčích. Některé hydroponické systémy mají dokonce automatické zavlažování, což usnadňuje pěstování bylinek i těm, kteří často cestují nebo na své rostliny zapomínají.

 

Jak pěstovat bylinky v zimě

Umístění bylinek na parapet přímo nad radiátor pro ně není nejlepší. V zimě bylinky přemístěte dál od zdroje tepla. Abyste najednou neměli květináče všude po skříních a stolech, vyberte si z naší nabídky stojanů na květiny. Vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje vašemu interiéru. Stojan s bylinkami umístěte na slunné místo a alespoň o kousek dál od radiátoru. Pokud si stojan nemůžete dovolit kvůli omezenému prostoru a bylinky stejně necháváte v zimě na parapetu, pravidelně je kontrolujte a zalévejte.

 

Použijte LED světla

Máte v bytě nedostatek denního světla? Ať už je to kvůli ročnímu období nebo orientaci vašeho bytu, speciální LED světla tento problém vyřeší za vás. LED osvětlení rostlin je energeticky úsporné a zároveň poskytuje rostlinám optimální světelné podmínky pro růst.
 
Náš tip: Vypěstujte si své bylinky kdykoli během roku s inteligentním květináčem BIOR s automatickým zavlažováním a nastavitelným LED osvětlením.

Inteligentní květináč s LED svítilnou. Inteligentní květináč, BIOR

 

Jaké bylinky pěstovat v bytě po celý rok


Bazalka

Bazalka je skvělou volbou pro pěstování v interiéru. Tato bylinka má ráda teplé prostředí a slunné místo, takže ji můžete umístit na slunné okno. Má intenzivní vůni a chuť, která skvěle doplňuje italská jídla, saláty a omáčky.

Máta

Další oblíbenou bylinkou vhodnou pro pěstování v domácnosti je máta. Má svěží a ostrou chuť, která se hodí k mnoha nápojům, jako je čaj, limonády nebo koktejly. Mátě se daří na mírném slunci.

Rozmarýn

Rozmarýn je houževnatá a odolná bylinka, která může dobře růst v interiéru. Jeho výrazná vůně a chuť se skvěle hodí k masu, bramborám a pečeným zeleninovým pokrmům. Rozmarýn preferuje slunečné místo a dobře propustnou půdu.

Kopr

Kopr má jemnou a osvěžující chuť a je ideální pro pěstování v kuchyni. Její výhonky lze přidávat do polévek, salátů a rybích pokrmů. Kopr potřebuje světlo, ale může růst i v polostínu.

Petrželová nať

Petržel je jednou z nejčastěji používaných bylinek v kuchyni. Má výrazné aroma a chuť, které vylepší mnoho pokrmů, včetně polévek, omáček a masových jídel. Petrželová nať preferuje světlo, ale daří se jí i v polostínu.

Tymián

Tymián má výraznou a aromatickou chuť, která je vynikající pro grilované a pečené pokrmy a ryby. Rostlina vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu.

Meduňka citronová

Meduňka citronová má příjemnou citronovou vůni a chuť, která je vhodná do čajů, nápojů a dezertů. Pěstuje se v mírném slunečním světle, ale vyhýbá se přímému odpolednímu slunci.

Pažitka

Pažitka má jemnou cibulovou chuť, která se skvěle hodí do vajec, brambor a salátů. Pěstuje se snadno a vyžaduje pouze mírný přísun slunečního světla.

 

Vychutnávání čerstvých bylinek přímo z vaší kuchyně může zlepšit chuť a aroma vašich jídel. Kromě toho je pěstování vlastních bylinek také udržitelným a ekonomicky výhodným řešením. Proč se tedy spoléhat na sušené bylinky z obchodu, když si můžete dopřát čerstvost přímo z domova? Ať se vaší bylinkové zahrádce daří!