Září, měsíc kvalitní snídaně: 30 receptů na chutný start do nového dne

Září, měsíc kvalitní snídaně: 30 receptů na chutný start do nového dne

Září je pro mnohé z nás druhým lednem. Končí léto, čas dovolených, prázdnin a my se musíme opět nakopnout do nových projektů, dalšího učení a růstu. Říká se: „Snídaně dělají šampiony,“ proto jsme pro vás připravili seznam receptů na každý den v měsíci, se kterými budete mít dostatek energie na vaše nové začátky. Ať už máte rádi rychlé smoothie plné vitamínů, nebo vydatné topinky s vejcem a avokádem, zde naleznete recepty pro každého gurmána. Stačí naplnit konvici s vodou, vytáhnout z chladničky suroviny a pustit se do přípravy.

 

1. den: Povzbuzující ovocné smoothie

Do elektrického mixéru vhodíme oblíbené druhy ovoce, bílý jogurt a lžíci medu. Pokud máte, můžete přidat také matcha prášek.

2. den: Klasické francouzské toasty

Vezmeme si tenké plátky chleba, namočíme je do směsi vejce a mléka, osmahneme na pánvi a podáváme s javorovým sirupem. K toastům doporučujeme šálek teplého mléka nebo své oblíbené kávy.
 

 

3.  den: Veganské pohankové palačinky

Pohanková mouka, rostlinné mléko a špetka soli vytvoří palačinky, které jsou nejen zdravé, ale také neodolatelné. Naplňte je džemem či ořechovým máslem.

4. den:  Avokádový toast s vejcem

Načerpat vitamíny z avokáda a bílkoviny z vajíčka je ideální způsob, jak začít den. Krajíc chleba opečeme z obou stran na pánvi s trochou másla. Na vrch poklademe plátky avokáda a jedno vejce Benedikt.

5. den: Špenátová omeleta s mozzarellou

Ve sklenici rozmícháme 3 vejce, vylijeme je na pánev s trochou oleje, přidáme lístky baby špenátu a plátky mozzarelly. Přikryté dusíme na mírném ohni, dokud vejce nejsou viditelně tuhá i na povrchu.
 

 

6. den: Chia pudink s ovocem

Chia semínka namočená v kokosovém mléce vytvoří pudink podobný želé, který můžete dozdobit čerstvým ovocem. Do 250 ml kokosového či mandlového mléka přidáme 40 g chia semínek a necháme přes noc odstát v chladničce.

7. den: Jogurtová mísa se směsí ořechů

Jogurt doplněný různými druhy ořechů a medem je rychlý a zdravý způsob, jak začít den.

8. den: Mrkvová pomazánka s pečivem

Pro ty, kteří preferují slanou snídani, máme recept na chutnou mrkvovou pomazánku. Nastrouháme najemno jednu větší mrkev, přidáme 3 natvrdo uvařená vejce nakrájená nadrobno, tavený sýr a několik lžic rostlinného másla. Dochutíme solí.

 

9. den: Smoothie z čerstvé zeleniny

Zeleninové smoothie může být osvěžující volbou pro ty, kteří chtějí dopřát svému tělu všechny potřebné živiny. Do mixéru vlijeme šálek mandlového mléka, ½ zralého avokáda, hrst baby špenátu, 300 g ananasu na kostičky.

10. den: Vafle s ovocem

Další chutný tip na sladkou snídani! Přípravu vaflí zvládne opravdu každý. Stačí si připravit hustší těsto z mouky, vajec, mléka a cukru a můžete péct. Krásné vafle upečete ve vaflovači nebo v silikonové formě do trouby. 

TEMPO-KONDELA DONATELLA BUTTERFLY, jídelní souprava, set 20 ks, porcelán

 

11. den: Kuskus s čerstvým ovocem

Kuskus namočíme do horké vody či mléka. Necháme nabobtnat a přidáme čerstvé ovoce, med a ořechy.

12. den: Mandlové mléko s granolou

Granola je bohatá na vlákninu, železo a vápník. Nasypte si ji do svého oblíbeného rostlinného či kravského mléka a vychutnejte si ji do poslední lžičky!

13. den: Klasická míchaná vejce

Nestárnoucí klasika, kterou má rád snad každý. Dopřejte si chutná míchaná vejce na másle a cibulce – váš den bude hned krásnější.

14. den: Topinky s česnekem a zeleninovou pomazánkou 

K tomuto vám bude stačit jen pár minut. Opečte chléb na pánvi z obou stran, potřete ho stroužkem česneku a paprikovou pomazánkou.
 

 

15. den: Ovesná kaše se sušenými meruňkami

Ovesné vločky rozvaříme v mléce, necháme vychladnout a přidáme ovoce. Ovoce dodá kaši přirozenou sladkost.

16. den: Banánové palačinky s ořechy

Zralé banány rozmačkáme, přidáme vejce, mouku a máme hotové palačinkové těsto. Upečené palačinky posypeme ořechy a polijeme javorovým sirupem.

17. den: Rychlé croissanty se šunkou a sýrem

Pokud máte rádi slané pečivo, zkuste croissanty plněné plátky šunky a sýrem. Nezapomeňte si k nim přidat nakrájenou čerstvou zeleninu.

 

18. den: Quiche se špenátem a slaninou

Dopřejte si vydatnou snídani, která kombinuje krémovou náplň s křupavým pečivem. Listové těsto vložíme do máslem vytřené formy na koláč. Pečeme v troubě 10 minut na 180 °C. V mixéru rozmixujeme 500 g ricotty, 200 g strouhaného sýra, 4 vejce a sůl. Přidáme sušená rajčata a baby špenát. Vylijeme na předpečené těsto a pečeme dalších 30 minut na 160 °C.

19. den: Rýžová mísa s vejcem a zeleninou

Lehká a zdravá možnost snídaňového pokrmu s rýží, zeleninou a vejcem. Uvařenou rýži krátce osmahneme na pánvi s olejem, přidáme vejce a mícháme, dokud neztuhnou. Podáváme se zeleninou.

20. den: Tortila s kuřecím masem

Zbylo vám maso z nedělního obědu? Naplňte jím tortily, přidejte zeleninu a dresink podle vlastní chuti. 

21. den: Řecký jogurt s ovocem

Smíchejte řecký jogurt s medem, ovocem a ořechy a připravte si lahodné smoothie plné bílkovin.
 

 

22. den: Tuňáková pomazánka s pečivem

Tato pomazánka je vzpomínkou na dětství. V misce smícháme tuňáka z konzervy, hořčici, máslo a nadrobno nakrájené vajíčko natvrdo. Dochutíme pepřem a solí a můžeme podávat na houskách či chlebu.

23. den: Tvaroh s medem a rozinkami

Vsaďte na bílkovinami nabitý tvaroh! Hned z rána vás zasytí a hlad se neozve až do oběda. Dochuťte ho medem, rozinkami a máte o snídani postaráno.

24. den: Vajíčková omeleta s cottage sýrem

Ze dvou vajíček si připravíme omeletu. Chvilku ji necháme vychladnout, přidáme cottage sýr a srolujeme do wrapu.
 

 

25. den: Jablečné lívance

Nastrouháme si půlku jablka, přidáme pár lžic mouky, jedno vajíčko, skořici a promícháme. Z těsta upečeme na pánvi malé lívance.

26. den: Obložený chlebíček

Klasika, která nás nikdy neomrzí. Obložte svůj chlebíček tím, co máte rádi. Šunkou, sýrem či tofu a podávejte s čerstvou zeleninou.

27. den: Mléčná rýže

Z tohoto receptu se nasnídá celá rodina! Rýži si předvaříme v hrnci s vodou. Ve druhém hrnci si zahřejeme alespoň litr mléka. Když je rýže poloměkká, scedíme ji a přidáme do hrnce s mlékem. Vaříme do úplného rozvaření rýže. Podle potřeby dolijeme mléko. Ochutíme vanilkovým cukrem, skořicí a rozdělíme do misek.
 

 

28. den: Šunkové muffiny s vejcem

Plátky šunky poklademe do muffinových formiček. Do každého „muffinu“ rozbijeme vajíčko, přidáme strouhaný sýr a pečeme zhruba 15 minut dozlatova. Podáváme s pečivem.

 
29. den: Exotická miska s pudinkem

Do snídaňové misky si vylijeme čokoládový pudink. Nejlepší takový, který má snížený obsah cukru a více bílkovin. Na vrch poklademe kousky banánu, kiwi, jahody, lněná semínka nebo ořechy.

30. den: Obláčková lívance s džemem

Toužíte po nadýchaných lívancích? Takto si je připravíte. Do misky si prosejeme zhruba 100 g bílé mouky, přidáme cukr, špetku soli a prášku do pečiva. Bílek oddělíme od žloutku a vyšleháme ho do pěny. Žloutek dáme do mísy s moukou, přilijeme 100 ml mléka a promícháme. Pěnu z bílku přidáme do těsta a jemně smícháme. Nyní máme těsto hotové a můžeme péct lívance na pánvi s olejem. Podáváme s domácím džemem.

TEMPO-KONDELA KONVO, čajník se sítkem a šálkem

 

A aby vaše snídaně nebyla jen o chuti, ale také o pohodě a relaxu, nezapomeňte si připravit oblíbený nápoj. Vychutnejte si voňavou kávu z kávovaru nebo osvěžující džus. Pro milovníky čaje nesmí chybět pořádně velký hrníček s oblíbeným čajem.
 
Ať už dáváte přednost elegantnímu talíři, na kterém se třpytí každá ingredience, nebo otlučené misce z dětství, nezapomeňte si vychutnat každou minutu, kdy se jídelní stůl promění v místo plné radosti a lahůdek. Září je měsícem kvalitní snídaně, která vám dodá sílu a energii na nové začátky. Tak si jej užijte naplno!