Vyrobte si s námi paletový nábytek

Vyrobte si s námi paletový nábytek

Prkénko k prkénku, paleta k paletě, vyrobme si nábytek! Ano, tak jednoduché to je! I vy si pohráváte s myšlenkou vyrobit si paletovou lavici na vaši zahradu, ale příliš si nevěříte? Pokud budete postupovat podle našeho návodu, už za chvíli se budete moci těšit z vlastnoručně vyrobené sedačky. Výroba nábytku z europalet je jednoduchá, levná a zábavná.

 

Jak již z názvu vyplývá, primárním prvkem takového nábytku je europaleta. Určitě jste se už s tímto pojmem setkali, pojďme si však blíže objasnit, o jaký materiál jde. Europaleta je přepravní paleta vyrobená ze dřeva, obvykle obdélníkového nebo čtvercového tvaru. Využívá se k přepravě zboží, které se na ni naskládá podle určitých pravidel, aby produkty převoz přežily bez újmy. Pojďme se tedy podívat jak starým použitým paletám vdechnout nový život a vytěžit z nich ještě co nejvíc.

 

Jaký materiál a nástroje budeme potřebovat?

  • europalety
  • úhelník
  • metr
  • vodováha
  • šrouby do dřeva
  • dláto
  • šroubovák
  • úhlová bruska
  • štětec
  • barva

 Zárukou skvělého výsledku je vždy zodpovědná příprava. Přestože se na první pohled může zdát, že připravené palety mají stejné rozměry, je třeba je přeměřit. Zda bude třeba upravit šířku nebo délku palet nejjednodušeji zjistíte takto – naskládáte palety na sebe a vzájemně je srovnáte. Nejjednodušší formát sedačky lze vytvořit za použití pouze tří palet – dvě umístěné na sobě určené k sezení a jednu představující opěradlo. 

Rozměry europalety

 

Hodila by se vám lavice s úložným prostorem? V tom případě stačí, když ze spodní palety zůstane pouze její základ bez středních lišt. Nakonec ke dvěma na sebe položeným paletám svisle připevněte třetí, čímž vytvoříte opěradlo. Takto připravené a změřené palety se povrchově upraví. Pomocí brusky provedete práci efektivněji a za mnohem kratší dobu, než kdybyste se spoléhali jen na brusný papír. Aby bylo dřevo odolnější vůči povětrnostním podmínkám, jeho povrch ošetřete barvou. Ta slouží také k tomu, aby se vzhled paletového sezení sjednotil. K nanášení použijte štětec nebo přiměřený váleček. Doporučujeme barvu vhodnou do exteriéru. Palety následně spojte destičkami, lepidlem nebo šrouby, ty následně zajistěte maticemi.

Paletové zahradní sezení se zelenými polštáři, uprostřed je stůl z palet.

 

Po práci se dřevem přichází na řadu čalounění. Abyste si mohli vychutnat maximální pohodlí, položte na palety měkké polštáře. Šikovné hospodyňky si je dokážou vyrobit samy. Nebo si můžete zvolit jednodušší a rychlejší alternativu – využít naší nabídky pohodlných čalouněných polštářů pro paletové sezení ARYO. Díky použité textilii jsou vhodné jak do interiéru, tak exteriéru a nabízíme je až v šesti barevných provedeních.

Paletový nábytek je maximálně všestranný. Největší využití má na zahradě, terase, v altánku nebo balkoně. Takový nábytek se však stále více objevuje i v našich domácnostech. Dokáže totiž dodat interiéru osobitý charakter. A je to také způsob, jak vnést do našich domovů nádech přírody.
 

Žena natírá palety černou barvou

 

Paletové cokoliv

Když se řekne paletový nábytek, většině z nás se v představách vynoří právě sestava zahradního sezení. Palety však lze využít jakýmkoli způsobem. Inspirujte se:

 

Sedačka z palet

Podobným způsobem, jak jste si vyrobili zahradní paletové sezení, můžete postupovat při výrobě sedačky do obývacího pokoje. A nebojte se popustit uzdu své kreativitě. Nějaké zkušenosti jste již nabyli při výrobě lavice, určitě tak zvládnete i rohovou sedačku nebo sedačku do tvaru U.

 

Postel do ložnice

Hledáte vskutku originální postel do vaší ložnice? Co byste řekli na paletovou? Její výšku si můžete regulovat přidáním dalších europalet. Dřevěné palety se dobře kombinují s jakýmkoli druhem masivního dřeva, šikovně jej doplní i dřevotříska použitá například na čelo postele.
 

Infografika pro výrobu postele z palet

 

Regál do obývacího pokoje

Z palet dokážete velmi jednoduše vyrobit i regál na knihy, rostliny, či cokoliv jiného, co byste rádi ve svém obýváku vystavili na obdiv.

 

Konferenční stolek na kolečkách

Europalety jsou však ideální materiál také pro výrobu originálního konferenčního stolku. Stolek může být na nožkách nebo případně k němu připevněte kolečka. Dodáte mu tak přidanou hodnotu, protože jej tak snadno dokážete přemísťovat z místa na místo.

Konferenční stolek z europalety na kolečkách

 

Houpačka

I pro milovníky maximálního odpočinku na terase zde máme tip. Závěsná houpačka z europalet nevyžaduje velkou investici. Takto si dokážete vyrobit houpačku v jakémkoli rozměru. Pro ještě větší pohodlí a zútulnění doporučujeme na houpačku přidat měkoučké barevné polštáře.

 

Pěstování rostlinek

Z palet si hravě vyrobíte i konstrukci pro pěstování květin či bylinek. Ve vaší zahradě nebo na balkoně tak kromě praktické funkce získáte také dekorativní prvek.