Vintage styl: Jak si s ním zkrášlit domov

Vintage styl: Jak si s ním zkrášlit domov

Retro móda je stále na vzestupu a nejde jen o oblečení. Vintage styl se také drží na předních místech v oblíbenosti interiérových designů. Proč? Protože kombinuje šarm minulosti s osobitým stylem a vytváří útulné prostředí, které je zároveň elegantní a nezapomenutelné. Pokud jste si i vy zamilovali vintage styl, čtěte dál a dozvíte se, jak si s ním zkrášlit svůj domov.

 

Co je vintage styl?

Vintage interiérový styl je designový přístup k vytváření interiérů, který zdůrazňuje estetiku a prvky z minulosti, často z období od 20. do 60. let 20. století. Tento styl se snaží zachytit atmosféru a charakter starších ér a vytvářet dojem, že místnost má historii a příběh. Vintage design se objevuje také v módě či životním stylu.

 

1. Začněte s barvami a vzory

Prvním krokem k vytvoření vintage atmosféry v domě jsou barvy a vzory. Vintage styl často zahrnuje tlumené barvy jako jsou pastelové odstíny, odstíny hnědé, šedé a béžové.
 
Vzory jsou dalším důležitým prvkem vintage stylu. Květy, pruhy a geometrické vzory mohou přidat nostalgický nádech. Použijte je na závěsy, polštáře, koberce nebo tapety. Hrajte si s různými kombinacemi a dosáhněte svého vytouženého vintage vzhledu.

TEMPO-KONDELA DOTS, set kuchyňských spotřebičů, 5 ks, růžová

 

2. Starožitný nábytek a doplňky

Nejvýraznějším prvkem vintage stylu v interiérech je starožitný nábytek a doplňky. Starožitné kousky mají své vlastní příběhy a charakter, které vaší domácnosti dodají pořádnou dávku originality.
 
Vintage nábytek: Nábytek ve stylu vintage naleznete také na našem e-shopu. Komody, noční stolky. pohovky, křesla nebo kovové postele. Není třeba se bát. Sáhněte po nábytku s romantickými vzory, v pastelových odstínech nebo s retro vzory. Pokud hledáte originální kousky z minulého století navštivte místě antikvariáty či bleší trhy a obnovte jejich krásu svýma rukama nebo je svěřte do rukou restaurátora.
 
Doplňky: Starožitné hodiny, zrcadla, svícny, zdobené rámy a vázy jsou ikonickými doplňky vintage stylu. S vhodnou kombinací vzorů a barev vytvoříte estetický interiér. Například ke květinovým vzorům se perfektně hodí bílá, pastelová růžová či šedá, k barevným proužkům si vyberte jednu barvu, která se v nich nachází a použijte ji například na stěnách či koberci. 

Pohovky Kondela

 

3. Textilie a látky

Textilie a látky neodmyslitelně patří k vintage stylu. Typické jsou tradiční vzory jako květiny, krajky či pruhy. Pokud toužíte po vintage atmosféře rozvěšte si doma záclony, naskládejte na sebe polštáře a nezapomeňte ani na ubrus s romantickou výšivkou. Některé další tipy na textilie zahrnují také vlněné koberce, deky nebo háčkované přikrývky, které můžete přehodit přes gauč nebo křeslo.

 

4. Vintage osvětlení

Osvětlení je klíčovým prvkem při vytváření atmosféry v místnosti. Pokud je vaším cílem dosáhnout vintage vzhledu, vyberte křišťálové lustry, stolní lampy s nádechem historie nebo starožitné svícny. Chcete-li být kreativní, můžete si dokonce vyrobit vlastní vintage osvětlení ze starých olejových lamp či luceren. 

Svícny, set 2 ks, černá/zlatá, ARLOB

 

5. Žádné kýče

Smyslem vintage rozhodně není vyhrabat na půdě nějaké staré věci po babičce a vyzdobit si jimi celý interiér. Pokud je prostor přecpaný starými věcmi, které navíc k sobě nepasují, působí spíše kýčovitě. Nepředstavujte si, že zaplníte poličky starým porcelánem a bude hotovo. Vintage styl je právě o tom, jak nalézt pro jednotlivé kousky to nejlepší místo. Nekombinujte nábytek z různých období, například nábytek z 90. let s nábytkem z 50. let, a zároveň se držte jedné barevné palety. 

 

Vintage styl je skvělým způsobem, jak vyjádřit svůj romantický styl či obdiv k historii. Barvy, vzory, starožitný nábytek a doplňky vám umožní vytvořit jedinečný a působivý interiér. Nebojte se experimentovat a inspirovat se minulostí při zkrášlování vašeho domu v tomto stylu. Vaše domácnost se stane místem plným příběhů a pohody.