Toto jsou jedny z nejlepších matrací. Která sedne vám?

Toto jsou jedny z nejlepších matrací. Která sedne vám?

Matrace, na které proležíte celou noc, má rozhodující slovo při tom, v jakém stavu a v jaké náladě se ráno probudíte. Často vstáváme unavení, dolámaní, s pocitem, že jsme celou noc manuálně pracovali. A přitom stačí tak málo. Přestaňte spát na proleželé matraci. Vyměňte svou starou matraci za novou, kvalitní, a s vlastnostmi, které budou odpovídat vašim potřebám a požadavkům na pohodlí. Pružinová, pěnová, latexová. Která je ta správná?

 

Pěnová matrace

Na výrobu pěnových matrací se používají různé typy pěn – PUR pěna, RE pěna, studená pěna HR, paměťová pěna.

PUR pěna je při výrobě matrací velmi oblíbená. Matrace z PUR pěny je zpočátku tvrdší, ale používáním se stává pohodlnější, aniž by ztrácela na objemu. Jsou velmi oblíbené díky svým ortopedickým a antialergickým vlastnostem. Navíc mají nízkou hmotnost, a proto se s nimi snadno manipuluje. Největší výhodou této pěny je odolnost vůči proležení, což je nejčastější důvod výměny matrace.

RE pěna je recyklovaná drcená pěna, která se vyrábí spojováním různých materiálů, převážně jsou to studené pěny, PUR pěny a flexifoam pěny. Jednotlivé kousky se k sobě spojují lisováním pod vysokým tlakem. RE pěna dodává matraci větší tuhost, čímž zvyšuje i její nosnost.

 

HR pěna se nazývá také studená pěna. Vyniká vysokou pružností a ohebností a tyto vlastnosti si zachovává po celou dobu životnosti. HR pěna má otevřenou buněčnou strukturu, čímž je zajištěna vysoká vzdušnost. Vysoká přizpůsobivost HR pěny umožňuje její výborné polohování na roštech.

Matrace z paměťové pěny jsou vhodné pro uživatele, kteří ocení pohodlí, a zároveň trpí bolestmi páteře a kloubů, čelí stresu a pociťují svalové napětí. Termoelastická pěna se aktivně přizpůsobuje tvaru těla a vyvíjí na něj minimální tlak, takže se svaly mohou uvolnit a relaxovat. Matrace z termoelastické pěny přispívá ke zlepšení krevního oběhu, minimalizuje noční převalování a zajišťuje klidný odpočinek.

 

Pružinová matrace

Pružinové matrace se vyrábějí v kombinaci s různými pěnami nebo s kokosovou deskou.

Principem tohoto typu matrace je pružinové jádro, kde jsou pružiny navzájem pospojovány. Pružinové jádro v matraci s jednostrannou kokosovou deskou většinou bývá obloženo z jedné strany latexovanou kokosovou deskou, polyuretanovou pěnou T25 -15 mm a lisovanou plstí, z druhé strany vrstvou stlačené plsti a polyuretanovou pěnou T25-20 se zvýšenou pružností. Kokosová deska je vyrobena z přírodních kokosových vláken. Tato vlákna se získávají z vláknitého obalu kokosového ořechu.

Bonellové pružiny ve tvaru přesýpacích hodin jsou navzájem pospojovány ocelovou cívkou a zajišťují stejnou tvrdost matrace po dlouhá léta používání. Tím se řadí mezi nejodolnější matrace. Silná struktura vázání zabraňuje vytáčení pružin a rychlému znehodnocení matrace. Matrace s bonellovými pružinami poskytují tělu při ležení pevnou oporu, ergonomické vlastnosti získávají rozdělením na zóny. Díky vysoké vzdušnosti je znemožněno množení mikroorganismů, což ocení zejména alergici.


U matrace z taštičkových pružin je jádro tvořeno pružinami z vysoce kvalitního drátu. Každá pružina je uložena v ochranné taštičce, což zvyšuje elasticitu a přizpůsobivost matrace, důsledkem čehož pružiny kopírují efekt vodní postele. Kromě vlastností klasické bonellové pružiny přidává taštičková pružina lepší ortopedické vlastnosti. Díky tomuto typu konstrukce bude páteř umístěna do přirozeného esovitého tvaru a vy budete spát pohodlněji a zdravěji. Taštičkové pružiny jsou jemnější, ale jako celek jsou velmi odolné.
 

 

Latexové matrace

Latexová jádra matrací jsou vyráběna směsí syntetického a přírodního latexu získaného z kaučuku. Jsou vyráběny speciální technologií Talalay (při teplotě -30 °C), která umožňuje rovnoměrné rozložení hmotnosti latexové desky, prodlužuje dobu jejího používání a má pozitivní vliv na pohodu spánku. Zmražené vzduchové kanálky zůstávají během vulkanizace otevřené, čímž umožňují provzdušnění a optimální cirkulaci vzduchu.

Tyto matrace mají přírodní elasticitu, vynikající přizpůsobivost lidskému tělu a výjimečně dlouhou životnost. Během spánku zůstává páteř ve vodorovné, přirozené poloze, a ramena, pánev a kolena nejsou vystaveny nadměrnému zatížení. Tohoto efektu je dosaženo díky speciálním měkčím zónám v oblasti ramen a kolen a mírně tvrdším a pevnějším zónám pod pánví.

Latex většinou obsahuje několik zón tvrdosti, a tím zajišťuje dokonalý pocit odpočinku během spánku. Latex je hypoalergenní a jeho antibakteriální vlastnosti zabraňují šíření bakterií, plísní a roztočů a také neabsorbuje prach. Proto tento druh materiálu doporučujeme klientům s respiračními problémy. Matrace se při používání nedeformuje. Doporučuje se použít rošt s ohýbanými lamelami.