Suchý, nebo vlhký vzduch? Jak doma dosáhnout optimální vlhkosti vzduchu

Suchý, nebo vlhký vzduch? Jak doma dosáhnout optimální vlhkosti vzduchu

Každý den se naše plíce nadechnou přibližně 20 000 krát za 24 hodin – v závislosti na aktivitách a jejich velikosti – vdechnou a vydechnou v průměru kolem 11 000 litrů vzduchu. Fascinující, že? I proto klademe takový důraz na kvalitu vzduchu, který dýcháme. Trošku překvapivě zejména venku. Přitom podle statistik dnešní člověk stráví drtivou většinu času v interiéru: někdy až 90 % dne. To je důvod, proč bychom si měli obzvlášť dát záležet na kvalitě vnitřního klimatu. Jaký vzduch doma dýcháme? Proč je jeho vlhkost důležitá? A jak si poradit s příliš suchým nebo příliš vlhkým vzduchem? 

vnitřní teploměr s měřením vlhkosti Ilustrační foto

 

Jaká je optimální vlhkost vzduchu v domácnosti?

Relativní vlhkost vzduchu se udává v procentech. Nejnižší možná hodnota 0 % označuje absolutně suchý vzduch bez jakýchkoliv vodních par. Nejvyšší je 100 % – v tom případě je vzduch maximálně vlhký a plný vodních par. Jaké jsou ale optimální hodnoty vlhkosti vzduchu v domácnosti? Pohybují se v intervalu od 40 % do 60 % a mění se v závislosti na ročním období. 

Během léta by vlhkost vzduchu doma neměla být vyšší než 55 % a nižší než 40 %. V zimě by se zase měla vejít do rozmezí 45 až 60 %. Právě během topné sezóny bývá častým problémem domácností příliš suchý vzduch. Mohou za to radiátory a také menší intenzita větrání.  
 

větrání Ilustrační foto

 

Příliš suchý i příliš vlhký vzduch ohrožují zdraví

Proč je důležité sledovat vlhkost vzduchu a co všechno může ovlivnit? Hlavním důvodem je naše zdraví, tedy i kvalita bydlení. Běžným jevem slovenských domácností během topné sezóny bývá příliš suchý vzduch, kde jeho relativní vlhkost může klesat až hluboko pod úroveň 30 %. 

A jak se příliš suchý vzduch podepíše na zdraví? Negativně ovlivní naši imunitu a trpí jím zejména děti, astmatici a alergici – ti jsou na tento stav citlivější. Příliš suchý vzduch může způsobit suchou pokožku, popraskané rty, vysychání sliznic, pálení očí, těžší dýchání, suchý dráždivý kašel nebo častější výskyt infekčních onemocnění dýchacích cest. 

Pokud máte doma naopak příliš vlhký vzduch, díky vyššímu obsahu vodních par vytváříte živnou půdu pro vznik plísní. Plísně vylučují látky, které našemu zdraví škodí. Nejčastěji se to projevuje alergickými reakcemi v podobě častého zánětu průdušek, objevuje se také dráždivý kašel, podrážděné sliznice, dokonce to může vést až k astmatu nebo kožním alergiím.
 

kondenzace na okně Ilustrační foto

 

Jak si poradit s příliš vlhkým vzduchem?

Základem je najít příčinu příliš vlhkého vzduchu. Může za to vlhká obvodová zeď? To, že nemáte v kuchyni odsavač par? Nebo sušíte prádlo v koupelně? Když se vám podaří najít odpověď, přistupte k systematickému řešení. Například, pokud za to může sušení vypraného prádla v interiéru, kupte si sušičku nebo začněte sušit oblečení na balkonu nebo na zahradě. 

Existuje však několik účinných triků, jak se přiblížit k optimální vlhkosti. Digestoř v kuchyni je téměř nutností. Když ji nemáte, během vaření mějte v kuchyni aspoň pootevřené okno. Důležité je i pravidelné větrání. Během zimy aspoň třikrát denně nárazově otevřete všechna okna a balkonové dveře a nechte minutu dvě proudit vzduch. 

Účinné je také umístění nábytku dál od stěn. To vede k lepšímu proudění vzduchu, díky čemuž se sníží riziko výskytu nepříjemných plísní. Asi nejúčinnějším řešením je odvlhčovač vzduchu. Pamatujte však, že tato vychytávka vám sice pomůže dočasně odstranit následek, ale ne příčinu. 
 

Aroma difuzer HASO, stříbrný Aroma difuzer HASO, stříbrný

 

A co dělat s příliš suchým vzduchem?

Pokud se relativní vlhkost vzduchu u vás doma pohybuje pod úrovní 40 %, je namístě vnitřnímu klimatu pomoci. Jak? I tady pomůže pravidelné a důkladné větrání. Pokud vás trápí příliš suchý vzduch během topné sezóny, snižte teplotu – optimální je v domácnosti kolem 21 °C, v ložnici by neměla překročit hranici 20 °C. 

V tomto případě může být částečným řešením sušení prádla v interiéru. Avšak systémovější a  efektivnější  odpovědí na příliš suchý vzduch je difuzér či zvlhčovač vzduchu. Napustíte do něj vlažnou vodu, přidáte esenciální olej – například eukalyptový, který pomůže při prochladnutí, zapojíte do zásuvky a voda se postupně ze zařízení vypařuje a zvlhčuje suchý vzduch. A vy se tak doma cítíte dobře. 

Inspirujte se naší nabídkou difuzérů a zvlhčovačů vzduchu, která vám problém příliš suchého vzduchu pomůže účinně vyřešit.