Pracovní stůl v domácí pracovně je teprve začátek. Co všechno byste v ní měli mít?

Pracovní stůl v domácí pracovně je teprve začátek. Co všechno byste v ní měli mít?

Práce z domova se stává standardem v mnoha odvětvích. Lidé na home officech dennodenně sedají ke stejnému stolu a začínají s prací. Pokud i vy patříte k těm, kteří jsou z práce doma unaveni, jakmile se posadí za počítač, něco není v pořádku. Důvodem našeho stresu z práce často bývá nedostatečně vybavený home office. Není to jen o stole a počítači. Aby vám šla práce od ruky, vytvořte si pracovní místo, které vám bude vyhovovat po každé stránce. Zde si přečtete jak na to.
 

 

Vyhraďte si prostor

Patříte k těm, kteří si svoji práci rozloží na jídelním stole? Stačí nějaký rozruch či nečekaná návštěva, práci shrnete na hromádku a odnášíte pryč. Tak takhle ne! Abyste mohli i z domu pracovat stoprocentně, musíte si vyhradit svůj pracovní prostor. Nemluvíme o křesle, kde se usadíte s počítačem či barový pult v kuchyni. Ideální je uzavřená místnost s pracovním stolem, který bude patřit jen vám. Pokud vám to dispozice vašeho bytu či domu neumožňuje, vyhraďte si v nejméně rušné místnosti svůj vlastní kout. Před zahájením práce byste měli jednoduše mít pocit, že „jdete do práce“, byť jen uděláte pár kroků do vedlejší místnosti.

 

Počítač patří pouze vám

Pokud gró vaší práce spočívá v práci na počítači, buďte sobečtí. Nesdílejte svůj pracovní nástroj s vašimi dětmi, ani s partnerem. E-mailová komunikace, důležité dokumenty, výpočty, projekty, to je často uloženo na disku. Naučte členy své rodiny, že tento počítač neslouží k trávení volného času. Pokud to vaše profese vyžaduje, zainvestujte do dvou monitorů. Zjednoduší vám to přesouvání souborů, zvětší zobrazovanou plochu a nebudete se muset přehrabovat hordami oken, jejichž přepínání by vás mohlo zbytečně rozptylovat.

 

Kancelářská židle, ne TV ušák

Ke správnému pracovnímu stolu patří správná židle . Měla by být ergonomická, s nastavitelnou výškou sedu, s tvarovaným opěradlem a bederní opěrkou, s pohodlnými nastavitelnými opěrkami na ruce. Pokud jste zvyklí pracovat dlouho do noci, doporučujeme vyšší třídu kancelářských židlí – s opěrkou hlavy a vysouvatelnou podnoží. Když budete cítit tlak v krku či v páteři, kdykoli si můžete dát krátkou pauzu a natáhnout si nohy. Ano, sedět a pracovat se dá i v běžném křesle „ TV ušák", avšak ty neposkytují vhodnou oporu páteři při práci. Usaďte se do nich raději až po šichtě a spokojeně se uvolněte. K tomu jsou přímo stvořené.

Herní křesla KONDELA

 

Skener i tiskárna

Občas je třeba něco vytisknout či naskenovat. Pokud váš pracovní stůl neposkytuje regálový prostor pro tiskárnu či skener, s jistotou oceníte další skříňku nebo regál. Policový regál vám poslouží i k uschování pořadačů s dokumenty či odborné literatury. Potřebujete někam uložit dokumenty či jiné vzácné věci, ke kterým by nikdo jiný neměl mít přístup? Nejlepším řešením je uzamykatelný kontejner pod stůl.

 

Denní světlo nic nenahradí

Je dokázáno, že denní světlo zvyšuje naši produktivitu, podněcuje náš mozek k činnosti, dává nám pocit, že toho zvládneme ještě mnoho, přestože máme za sebou několikahodinové soustředění se na pracovní povinnosti. Umístěte pracovní stůl co možná nejblíže k oknu. V případě, že potřebujete denní světlo nahradit umělým, investujte do několika svítidel. Základem je centrální osvětlení, přidejte k němu několik doplňkových svítidel. Pro pracovní prostor je nejvhodnější bílé studené světlo. Vyvarujte se žlutému teplému světlu, které vás láká k odpočinku.

 

V útulnějším prostředí se snáze přemýšlí

Přestože hovoříme o domácí kanceláři a od začátku článku se vás snažíme přesvědčit o tom, abyste si vyhradili prostor pro práci a striktně dodržovali několik pravidel, pravdou je, že i pracovní prostor vyžaduje několik osobních prvků. Doporučujeme hlavně zelené rostliny, které prostor zútulní a navíc čistí vzduch. V pořádku jsou také umělecká díla, předměty nebo rodinné fotografie, které mají pro vás výjimečnou hodnotu.