Pod okno či naproti dveřím? I umístění postele v ložnici má svá pravidla

Pod okno či naproti dveřím? I umístění postele v ložnici má svá pravidla

Kam s postelí? Snad každý z nás si tuto otázku při zařizování ložnice položil. Jeden radí tak, druhý jinak. K této problematice existuje řada teorií a doporučení. Něco o tom říká učení Feng šuej a mnoho pravd se ukrývá v moudrostech našich babiček. Pokud i vy stojíte před takovým dilematem, možná vám tyto rady pomohou správně se rozhodnout.

 

Doporučení č. 1: Čelo postele umístěte oproti hlavní stěně

Ne vždy je to však nejlepší řešení, protože záleží na uspořádání ložnice a přilehlých místností. Učení Feng šuej, které uvažuje o prostorových vztazích v souvislosti s tokem životní energie chi, také uvádí, že postel by měla být přisunuta čelem k dominantní stěně v místnosti. Varuje však před tím, aby touto stěnou procházelo kanalizační, vodovodní nebo plynové potrubí. Vysvětlení se ukrývá v symbolickém splachování životního a pracovního úspěchu do kanalizace. Dokonce i ti, kteří se neřídí učením Feng šuej, tvrdí, že když spí s hlavou u trubek, rušivé zvuky zasahují do jejich spánku.

Návrháři interiérů vám řeknou, že umístění postele závisí na velikosti a rozměrech ložnice. Pokud je půdorys čtvercový, pak je nejlepší umístit postel na středovou osu. Pokud je vaše ložnice obdélníková, pak je nejlepší rozdělit prostor do zón. Lůžko nechte v jedné zóně a oddechový koutek s křeslem na druhé straně.

Pokud je vaše ložnice obdivuhodně velká, umístěte postel tak, aby byla volně stojící. Takové umístění postele vám může pomoci v boji proti pocitu prázdnoty a nedostatku nábytku ve velkých prostorách.

 

Doporučení č. 2. Měli byste mít z postele dobrý výhled na dveře ložnice

Feng-šuej také doporučuje, aby při otevřených dveřích nebyla vidět celá postel. Lidé chtějí přirozeně spát na bezpečném místě. To nás podvědomě vede k tomu, abychom si zajistili bezpečnou vzdálenost od „nebezpečných“ předmětů, jako jsou dveře a okna.

Z psychologického hlediska je důležité udržet postel co nejdál od dveří, a zároveň zajistit, abyste na dveře viděli přímo z postele. Pokud je však v místnosti okno, měli byste být schopni vidět současně na dveře i na okno. Další výhodou tohoto uspořádání je, že světlo proudící z chodby přes otevřené dveře nikoho neprobudí.

Zařízená ložnice s dřevěným nábytkem a manželskou postelí s modro-hnědými peřinami a polštáři

 

Doporučení č. 3. Neměli byste spát s nohama otočenýma ke dveřím

Toto však neplatí pro všechny dveře, jako jsou například dveře skříně. V tomto doporučení se Feng šuej vztahuje na vstupní dveře do místnosti. Feng šuej také radí, abyste se vyhnuli umístění zrcadla naproti posteli nebo umístění postele pod lustr či stropní trámy nebo mezi dvoje dveře. Existuje také mnoho jiných důvodů zakořeněných v různých kulturách, proč je v některých oblastech považováno za špatné spát nohama směrem ke dveřím. Jedním z příkladů je například islámská tradice, která říká, že spát nohama naproti dveřím je jako čelit nohama někomu, zejména staršímu člověku, což je považováno za neslušné. V Rusku a ve východní Evropě zase dávají přednost umístění postele do úhlopříčky. Zde je zvykem vynést rakev s mrtvým před obydlí a nést mrtvého nohama napřed.

Někdy však můžete jen stěží ovlivnit, kam postel umístíte. Pokud máte úzkou ložnici, často je jediným řešením umístit postel přímo naproti dveřím.

 

Doporučení č. 4. Umístěte postel podle světových stran

Ve skutečnosti však neexistuje doporučení, na kterém by se lidé shodli. Japonská tradice říká, že můžete spát v jakémkoli směru, jen v případě, že máte hlavu otočenou na sever, je to považováno za špatné znamení. V poslední době se však mluví o tom, že spaní s hlavou na sever je dokonce prospěšné pro zdraví z důvodu geomagnetických vlivů.

Feng šuej však neurčuje obecně správný směr postele. Podle vědců z centra Feng Shui v Petrohradu má každý z nás vlastní číslo Gua vypočtené z našeho roku narození. Pomocí tohoto čísla můžeme zjistit, která světová strana pro nás funguje nejlépe a které se vyhnout. Pokud znáte své číslo Gua, umožní vám využít magnetickou sílu Země k dosažení vašich cílů, včetně finančního úspěchu.

Manželská postel z masivu v ložnici. Na posteli jsou položeny modré ručníky a podnos s jídlem.

 

Doporučení č. 5. Pokud máte z okna panoramatický výhled, využijte toho a umístěte postel tak, aby směřovala k oknu

Takové řešení může být skvělé, pokud máte výhled například na les, ale není to ideální, pokud je okno otočeno ke slunci. Pokud je okno ložnice obrácené k rannímu slunci, umístění postele blízko něj může způsobit nepříjemné pocity. Region je zde rozhodujícím faktorem. Nacházíte-li se blíže k rovníku, úhel zapadajícího slunce je kolem 90 stupňů. Čelo postele, zvláště pokud je nízké, vás před slunečním zářením neochrání. Navíc okna jsou hlavním zdrojem tepelných ztrát v domácnosti. Vzduch u oken proudí a je chladnější, což může způsobit nachlazení. Optimálním řešením v takových podmínkách je buď nainstalovat vyhřívané sklo nebo zvážit změnu uspořádání nábytku.

Trápí vás nespavost? Pak by vaše postel vůbec neměla být u okna Rovněž se nedoporučuje používat v ložnici TV či počítač.

Šedá čalouněná postel s vysunutým úložným prostorem Luxusní postel s úložným prostorem, XADRA

 

Doporučení č. 6: Správné místo pro postel je to, ve kterém se cítíte nejpohodlněji

Toto je pravděpodobně ta nejlepší odpověď. Návrh designéra často nad teorií Feng šuej vítězí. Dokonce se nejednou osvědčilo, že když si majitelé zařídili ložnici podle vlastního cítění, bylo to nejlepší rozhodnutí. Postel by měla být umístěna tak, aby se vám v ní spalo co možná nejlépe a aby ložnice celkově působila útulně a relaxačně. A tak je to správné!