Nešikovně jste odřeli kousek nábytku? Takto jej jednoduše opravíte

Nešikovně jste odřeli kousek nábytku? Takto jej jednoduše opravíte

Vzpomínáte si na ten pocit, když jste si domů přivezli novou sedačku nebo v obývacím pokoji postavili novou obývací stěnu? Nábytek dýchal novotou, vypadal křehce, až jste se ho báli dotknout, abyste na dvířkách nezanechali nepěkné otisky či na konferenčním stolku stopu po sklenici. Roky plynuly, v bytě to žilo, nábytek se používal, a nejednou došlo k „nehodě“. Pokud jste nábytek nepoškodili vy, určitě se na něm podepsal zub času. Patříte mezi domácí kutily, nebo jste spíše ten typ, který poškozené raději vymění za nové? Ale to nemusíte! Přinášíme několik chytrých rad, jak na drobné opravy.


Vrzající dveře v domácnosti

I vás otravuje ten nepříjemný zvuk, který vydávají interiérové ​​dveře nebo dvířka na kuchyňských skříňkách? Náprava je velmi jednoduchá. Stačí vám k tomu mazivo ve spreji. Obvykle se prodává v plechovce s dlouhým plastovým aplikátorem. Nasměrujte jej na závěsy a nastříkejte. Posouvejte dveře tam a zpět, aby se mazivo dostalo na správné místo.
Pokud to nepomohlo, pomozte si vazelínou. Dveře opatrně vysaďte z pantů, a na místa, kde se dveře nasazují, natřete vrstvu vazelíny. Kromě ní lze použít i minerální olej. Potom stačí křídlo dveří opět nasadit a několikrát vyzkoušet, zda bylo promazání dostačující.

V případě, že výše uvedený postup nepomůže, je možné do pantu vložit kousek papíru či jiného materiálu, který zamezí přílišné volnosti v pantu. Otvor se tak více utěsní a nebude se kývat, a tím pádem ani vrzat při každém pohybu dveří. Do otvoru kulku papíru snadno dostanete například pomocí klasického šroubováku.


Vrzající dřevěná podlaha

Dřevěné podlahy začnou časem vrzat a skřípat. Dřevo se při změnách klimatu rozpíná a smršťuje. Tento neustálý pohyb postupně uvolňuje spoje mezi díly podlahy. K odstranění vrzání podlahy budete potřebovat elektrickou vrtačku, vhodné vrtáky k vrtačce, malé šrouby do dřeva a tmel na dřevo. Než se do čehokoli pustíte, je nutné zjistit, která lamela toto vrzání způsobuje.
Procházejte se v místech, odkud se ozývají zvuky vrzání. Pokud jste již zjistili, které konkrétní lamely vržou, vyvrtejte díru vrtákem přes desku až do podkladu. Do vyvrtané díry zavrtejte šroub, který desku přichytí k podkladu. Nesmíte ji zavrtat příliš hluboko, protože pak byste měli více práce s tmelením místa opravy. Díru po šroubu vyplňte tmelem na dřevo, a to vždy v takové barvě, která nejvíce odpovídá odstínu podlahy. V žádném případě tmel neobrušujte. Broušením byste si zničili lak na dřevě.


Rozbitý šuplík v kuchyňské skříňce nebo v komodě

Velmi častý jev. Stačí šuplík přetížit nebo jím rázněji trhnout při otevírání. Nejčastěji povolí přední čelo. Horší případ je, když se rozejde celý šuplík. Jak na opravu? Nejprve odšroubujte úchytku a čelo šuplíku. Zkontrolujte, zda se zcela nepoškodilo. Pokud se odštěpí kousek lamina, lze jej opravit tmelem na dřevo.
V případě lepených spojů může lepidlo časem zvětrat a ztratit na kvalitě. Boční strany šuplíku se tak oddělí. V takovém případě doporučujeme šuplík rozebrat. Pro spojení dílů naneste na hrany přiměřené množství kvalitního lepidla. Doporučujeme použít popruhy, které udrží díly pohromadě, dokud lepidlo zaschne. Pojistěte si opravu tím, že do hran zatlučete hřebíky.


Oprava povrchu nábytku ve vysokém lesku

Vysoký lesk je na nábytku velmi oblíbený, ale stačí malá nepozornost, a zůstane zjizvený. Při vysokém lesku je nejvhodnější volit akrylát. Chybičky na kráse je na něm možné zahladit nejsnáze. Stačí vzít rozprašovač s vodou, navlhčit poškozené místo, a přebrousit extra jemným smirkovým papírem. Naneseme brusnou pastu a pomocí hadříku vyleštíme povrch do dokonalosti. Následně se nábytek vyleští klasickým přípravkem, jaký používáte při úklidu.


Odlepené pásky na hranách

Původní lemovací pásky se zejména vlivem vyšší teploty či mechanickým poškozením mohou oddělit nebo zcela odlepit. Starou pásku při částečném odlepení můžeme přilepit na původní místo několika způsoby. Buď použijeme nové lepidlo a přitiskneme, nebo můžeme zahřát původní lepidlo fénem či žehličkou, nebo pásku jednoduše přilepíme kontaktním či tavným lepidlem. Další možností je původní pásku zcela odstranit a nahradit ji novou.
Povrch hrany obrousíme dorovna. Potom desku upevníme ve svěráku, položíme na ni pásku, na pásku položíme čistý papír, abychom ji nespálili na povrchu, a přejdeme po ní horkou žehličkou. Žehličku zahřejeme na téměř maximální teplotu. Po vychladnutí pásku odlomíme pomocí pevného rovného předmětu (kuchyňským nožem nebo tupou stranou pilníku), rovněž odřízneme hrany a nakonec ostré hrany ručně přebrousíme jemným brusným papírem na dřevo.


Jak na díry ve zdi

Poškozené stěny, díry po hřebících, rýhy od škrabky v omítce a trhliny ve stěně opravujeme sádrou nebo akrylovým, případně latexovým, stěrkovým tmelem, přičemž je nanášíme malířskou špachtlí. Po vytmelení uhladíme opravené místo mokrou štětkou nebo opravená místa na stěně obrousíme jemným smirkovým papírem. Tento způsob úpravy stěn před malováním uplatníme na oškrábaných i na neoškrábaných stěnách.


Pokud jsme vám dodali odvahu, máme radost, protože právě to byl náš záměr. S trochou dovednosti si i vy dokážete opravit dveře nebo pant. Co se jednou naučíte už nikdy nezapomenete. Určitě na sebe budete velmi hrdí, když díky vám dveře přestanou vrzat a ztratí se i díry ve zdi. Tak jen směle do toho!