Kváskový chléb si upečete i doma. Co na to potřebujete + recept

Kváskový chléb si upečete i doma. Co na to potřebujete + recept

Doma dobře a s chlebem ještě lépe. Namazat si čerstvý krajíc máslem, posypat troškou soli a zakousnout se do křupavé kůrky. To je domov, to je poezie… Co kdybyste si upekli vlastní kváskový chléb? Není to nic složitého. Základem jsou silné ruce nebo výkonný kuchyňský robot a trpělivost. Co všechno potřebujete na to, abyste zvládli upéct kváskový chléb i vy doma? A jak vypadá recept na toto potěšení? 
 

vážení surovin na kuchyňské váze Digitální kuchyňská váha BORIA

 

Co potřebujete na kváskový chléb 

Trpělivost. Na pečení domácího kváskového chleba potřebujete opravdu hlavně trpělivost. Je to dlouhý proces, který vám se vším všudy může zabrat až 24 hodin – většinu času však zabere čekání, během kterého se můžete věnovat něčemu jinému. Chce to čas, ale výsledek rozhodně stojí za to. A co suroviny a náčiní? 

Základem je mouka na kváskování. Můžete vsadit na osvědčenou klasiku nebo speciální chlebovou mouku. Při pečení domácího kváskového chleba se neobejdete ani bez vody, soli, kmínu, brambor či celého máku. 

Abyste zachovali potřebné poměry, bez kuchyňské váhy by to bylo zbytečně náročné. Neměla by vám chybět ani lněná utěrka, velká mísa – keramická nebo nerezová, nádoba na kvásek s uzávěrem (klidně to může být sklenice na zavařeniny s víčkem), proutěná ošatka na kynutí chleba a pár silných rukou.

modrý kuchyňský robot Kuchyňský robot MACEJKO, modrý

 

Ulehčete si mísení těsta s kuchyňským robotem 

Naštěstí však žijeme v 21. století a tu nejnáročnější část přípravy domácího kváskového chleba si na rozdíl od našich babiček můžeme ulehčit: namísto rukou použijeme kuchyňský robot. Ušetří nám nejen množství energie, ale hlavně času. V naší nabídce najdete kuchyňský robot TEMPO-KONDELA MACEJKO s výkonem 1300 W. 

Samozřejmostí je hnětací hák na mísení těsta a také volba rychlostí. Vybrat si můžete až ze sedmi barevných provedení: bílá, černá, červená, vanilková, rose gold, mentolová a růžová. Za cenu už od 69 eur tak získáte nejen skvělého pomocníka na mísení těsta, ale také designový doplněk do kuchyně. 
 

Výroba kvásku Ilustrační foto , příprava kvásku

 

Jak založit kvásek? 

Kvásek je tou zásadní ingrediencí při pečení kváskového chleba. A jak ho získat? Můžete si ho koupit, poprosit o něj kamarádku, která kváskování podlehla, nebo si ho založit sami. Je to velmi jednoduché. Ale opět – chce to čas a trpělivost. 

Jak na to? 

  1. Nádobu s uzávěrem si precizně umyjeme a necháme usušit. Následně v ní důkladně smícháme 50 g celozrnné režné mouky se 75 g vlažné vody. Na nádobu pouze položíme víko, neuzavíráme ji úplně. Právě stojíme při zrodu kvásku.
  2. Takto připravený kvásek necháme kynout na místě s pokojovou, pokud možno co nejstabilnější teplotou.
  3. Druhý den kvásek zkontrolujeme a promícháme, měli bychom pozorovat bubliny. To je dobré znamení: mouka s vodou se probírá k životu.
  4. Třetí den do kvásku přidáme 1 PL (polévkovou lžíci) celozrnné režné mouky a 1 PL vlažné vody, opět důkladně promícháme a necháme dál kvasit.
  5. Čtvrtý den 1 PL rodícího se kvásku odebereme, přidáme 1 PL celozrnné režné mouky a 1 PL vody. Tento postup opakujeme každý den přibližně týden. Kvásek pravidelně kontrolujeme a staráme se o něj. Měl by mít nakyslou vůni a neustále bublat. Po uplynutí tohoto času je kvásek připravený na pečení. Optimální doba, kdy je kvásek plný síly a mění se na skvělého pomocníka při pečení chleba, je cca 14 dnů.
     
Žena připravuje těsto na pečení v kuchyňském robotu Kuchyňský robot MACEJKO, modrý

 

Jak se starat o kvásek

Když je kvásek plný života, můžeme ho vložit do ledničky opět přikrytý, ale ne úplně uzavřený. A dál? To záleží na tom, jak často budete péct. Když zvládnete připravit kváskový chléb aspoň jednou týdně, kvásek dokrmovat nemusíte. Pokud vám to čas, energie nebo jiné důvody neumožní, kvásek přežije i tak – musíte se však o něj postarat. V případě, že nepečete, dopřejte kvásku aspoň každých 7 dní 1 PL celozrnné režné mouky a 1 PL vody. Potom stačí jen promíchat a svoje „rodičovské povinnosti“ jste si na týden splnili. 
 
 

Mísení těsta Kuchyňský robot MACEJKO, modrý

 

Jak připravit těsto na pšeničný kváskový chléb s kmínem

S přípravou těsta začínáme den před samotným pečením, a to založením rozkvasu – hybné síly, díky které se mouka s vodou přemění na těsto na chléb. Pojďme na to!

Rozkvas 

  1. Ve větší míse si smícháme 1 PL (cca 30 g) kvásku se 150 g chlebové režné mouky a 150 g vlažné vody.
  2. Rozkvas důkladně promícháme, přikryjeme lněnou utěrkou nebo potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme kvasit 12–16 hodin. Proces ale můžeme urychlit i tak, že si ohřejeme troubu na 40 °C a vložíme do ní mísu s rozkvasem. Takto můžeme dobu zkrátit přibližně o polovinu. 

Těsto na chléb 

  1. Z mísy odebereme 1 PL rozkvasu, který dáme zpět do nádoby s kváskem.
  2. Rozkvas smícháme se 600 g chlebové pšeničné mouky a 300 g vlažné vody. V této fázi se nesnažíme o žádné důkladné mísení, v kuchyňském robotu nám to zabere asi 60 vteřin hnětení při nízké rychlosti. Mísu přikryjeme a necháme aspoň 30 minut, klidně však i 1 hodinu odpočívat.
  3. Po uplynutí této doby do těsta vmícháme 20 g soli a 10 g kmínu (můžete si udělat směs, 5 g mletého kmína, 5 g celého). Tady se opět spolehneme na kuchyňského robota: přibližně 2 minuty hnětení při nižší rychlosti, další 2 minuty při vyšší rychlosti. Ručně by vám to zabralo přibližně 15–20 minut. 
  4. Takto připravené těsto na kváskový chléb (stále by mělo být lepkavé, avšak už méně) vložíme do mísy, kterou si můžeme vytřít slunečnicovým olejem, přikryjeme a necháme kvasit přibližně 2 hodiny. Během čekání můžeme těsto přeložit, aby vykvasilo rovnoměrněji.
  5. Následně si moukou vysypeme ošatku, abychom měli jistotu, že se těsto v ní nepřilepí. Můžeme pomoučit i samotné těsto, vložíme do ošatky a při pokojové teplotě necháme kynout další tři hodiny. Pokud vám do toho něco přijde nebo chcete chléb péct až následující den, můžete vložit ošatku do ledničky, kde bude tento proces trvat 10–13 hodin. 
     
Mísení těsta na chléb v kuchyňském robotu Kuchyňský robot MACEJKO, modrý /

 

Jak upéct kváskový chléb

Každá trouba peče jinak, počítejte s tím, že chléb na první pokus nebude zřejmě úplně podle vašich představ, ale s běžným bochníkem z potravin se i tak nebude moci srovnávat. Nebojte se s teplotami a časy experimentovat, a postupně tak vyladit proces pečení. 

Jak na to? Přibližně takto: 

  1. Troubu si vyhřejeme na 250 °C, na její spodek vložíme misku nebo menší plech s cca 1,5 dcl vody, chléb vyklopíme z ošatky, nařežeme žiletkou a vložíme do trouby. Případně místo nádoby s vodou můžete do trouby nastříkat vodu z rozprašovače a stejně tak jí po nařezání nastříkat samotný chléb.
  2. Při teplotě 250 °C pečeme chléb přibližně 20 minut, následně snížíme teplotu na 180 °C, vytáhneme nádobu s vodou a pečeme dalších 15 minut.
  3. Teplotu snížíme ještě jednou a při 160 °C dopékáme dalších 10–15 minut.
  4. Přestože vás to bude lákat, nechte kváskový chléb po dopečení vychladnout aspoň 3–4 hodiny. Požitek z něho bude ještě lepší. Nejlépe chutná čerstvý s máslem a solí. Dobrou chuť! 
Příprava těsta v kuchyňském robotu Kuchyňský robot MACEJKO, modrý

 

Případně vyzkoušejte upéct pšenično-režný kváskový chléb. Nebo experimentujte se špaldovou moukou, sušenými rajčaty, červenou řepou nebo dalšími zlepšováky. Nekonečné možnosti přináší hraní si s teplotami a časy, také umístění mřížky v troubě, nebo zkoušení programů pečení. Pro ještě lepší výsledek můžete na pečení kváskového chleba namísto plechu používat pizza kámen. Kůrka bude krásně křupavá i zespodu. 

Hledáte neocenitelného pomocníka při pečení kváskového chleba? Tady je naše nabídka kuchyňských robotů. 
 

Kuchyňské roboty MACEJKO na kuchyňské lince Kuchyňské roboty MACEJKO