Kam v bytě (ne)umisťovat zrcadlo?

Kam v bytě (ne)umisťovat zrcadlo?

Zrcadlo je doplněk, který používáme nejen ke kontrole svého vzhledu, ale je vnímáno také jako dekorace. Prosvětluje a opticky zvětšuje místnost, rozbíjí fádnost a vyplňuje jinak nevyužité místo na stěně. Umístění zrcadla má také svá pravidla. Čtěte dál a dozvíte se, kam ho odborníci doporučují pověsit v roce 2023, a kam naopak ne.

 

Jaká je ideální velikost zrcadla?

Dlouhé „horizontální“ zrcadlo slouží ke zdůraznění šířky. Vysoké „vertikální“ zrcadlo zase upoutá vaši pozornost na výšku. Čtvercový nebo obdélníkový tvar zrcadla je vhodný, pokud chcete vyzvednout hloubku místnosti. Zaoblený nebo zakřivený rám zase dokáže vytvořit měkčí nebo dokonce romantický vzhled.

 Jedno malé zrcadlo na velké stěně bude vypadat ztracené a nevýznamné. Vyberte si velikost, která je vhodná pro vybranou stěnu. Chcete-li, aby vaše zrcadlo bylo ústředním bodem v místnosti, ujistěte se, že je dostatečně velké na to, aby vyniklo. Volte zrcadlo s rámem. Naopak, pokud se zrcadlo má stát součástí pozadí, měli byste si vybrat menší zrcadlo bez rámu. Menší zrcadla mohou být použity jako akcenty, které odrážejí zajímavý předmět. Použijte je ve skupinách. Spolu budou působit jako jeden velký celek, snadno se stanou středem pozornosti.

Předsíň s bílou komodou a nad ní široké zrcadlo se zlatým rámem.

 

Aby pokoj byl světlejší

Zrcadlo umístěné na správném místě dokáže zachytit a optimalizovat přirozené světlo. Vyčleňte mu místo u okna, odrazí úhel světla a rozptýlí ho po celé místnosti. Případně jej zavěste naproti oknu. Světlo z okna se odráží od zrcadla, díky čemuž se místnost jeví jasnější, než ve skutečnosti je. Dalším trikem pro prosvětlení místnosti je zrcadlo mezi okny. Mezi dvě okna umístěte velké zrcadlo. Po vstupu do místnosti si v první chvíli zrcadlo spletete s oknem, a nabudete tak dojmu, že celý pokoj je zalit přirozeným slunečním světlem.

Takto dokážete vnést více světla například i do chodby. Pokud máte dlouhou úzkou chodbu, zavěste zrcadla na protější stěny. Dbejte na to, aby zrcadla nebyla naproti sobě. Zrcadlo také nepatří na konec chodby.

Umístěte zrcadlo za světelný zdroj. Za svíčku, visící svítilnu či za noční lampu. Zrcadlo pomůže maximalizovat dosah světla, čímž dosáhnete téměř magického efektu.

Zrcadlo na nočním stolku za stolní lampou. Ilustrační obrázek : Zrcadlo za světelným zdrojem

 

Aby pokoj byl větší

V tomto případě platí základní pravidlo – čím větší je zrcadlo, tím větší prostor bude vytvářet. Velké zrcadlo v malé místnosti vytváří iluzi hloubky. Zavěste jej například na stěnu nad jídelní stůl tak, aby odráželo lustr, nebo jej instalujte naproti vzácným a oblíbeným uměleckým kouskům.

Pokud je vaše kuchyně malá a už jste vyzkoušeli všechny možné způsoby, jak získat drahocenné centimetry, instalujte za kuchyňskou linku zrcadlovou stěnu. V zrcadlech se bude odrážet celá místnost. Tato zpětná vazba vám dá dojem většího prostoru. Mějte však na paměti, že taková zástěna má i mínusy. Připravte se na častější údržbu. Zaschlé kapky vody a stříkance budou na zrcadlové ploše viditelnější, jako například na obkladačkách s reliéfovým povrchem.

Zrcadlo za kuchyňskou linkou. Ilustrační obrázek : Zrcadlo za kuchyňskou linkou

 

Zrcadlo nemusí být vždy jen obdélníkové

Pokud jste se rozhodli zakomponovat do svého interiéru zrcadlo, jste na správné cestě jak dodat pokojům eleganci a hloubku. Zrcadlo lze použít na několik způsobů. Předtím, než začnete hledat zrcadlo splňující vaše požadavky, zamyslete se, kam ho zavěsíte, a jaký výsledek od něj čekáte. Kromě klasických obdélníkových či čtvercových zrcadel naleznete na trhu také tvary kulaté, asymetrické, či dokonce mnohoúhelníky. S rámem nebo bez něj, závěsné nebo stojanové. Případně zrcadla větších rozměrů, které postavíte na podlahu a opřete o zeď.

Pokud nemůžete najít obraz, který by vyplnil stěnu a vyzvedl styl místnosti, investujte do zrcadla s vyřezávaným rámem. Dokonale změní vzhled místnosti, učiní ji větší a jasnější.

Na nevyužitý prostor, například nad komodu, rozmístěte několik menších zrcadel v různých velikostech. Stěna bude působit uměleckým dojmem a celá místnost získá na atraktivitě.
 
Ne každé zrcadlo musí viset na zdi. Použijte velké podlahové zrcadlo, které šikmo opřete o zeď, případně stojanové zrcadlo. Splní tentýž účel jako visící zrcadlo. Místnost se bude zdát větší a jasnější.
 

Zrcadlo se zlatým rámem opřené o zeď a položené na komodě.

 

Čemu se vyhnout?

  1. Nikdy nevěšte zrcadlo tak, aby se v něm odrážel nepořádek nebo poškozená stěna či neatraktivní a nemoderní kus nábytku.
  2. Pozor na množství zrcadel. Někdy má příliš mnoho zrcadel opačný výsledek, působí chaoticky a nevzhledně.
  3. Pokud trváte na zrcadle v ložnici, umístěte jej tak, aby váš odraz nebyl to první, co ráno po probuzení uvidíte. Designéři doporučují pověsit zrcadlo nad čelo postele.
  4. Zrcadlo nepatří na zeď oproti vchodovým dveřím. Zavěste jej na stěnu vedle dveří nebo použijte stojanové zrcadlo, které můžete kdykoli přemístit.
  5. Vyhněte se stropním zrcadlům. Kromě skutečnosti, že těžký skleněný předmět na stropě představuje jisté nebezpečí, takto umístěné zrcadlo velmi málo ovlivňuje vaše vnímání prostoru.
  6. Zrcadlo nepatří do prostoru, kde jste zvyklí vykonávat jakoukoli tvůrčí činnost, ať už pracovní nebo studijní. Odvádí totiž pozornost od studia.
  7.  Neumisťujte zrcadla v místnostech s vysokou vlhkostí. V takových prostorách by měla být zrcadla mírně nakloněna od stěny, aby se zajistila cirkulace vzduchu.
  8. Vyhněte se použití zrcadlových dlaždic.  
  9. Jakkoli poškozené, zničené či prasklé zrcadlo je třeba ihned vyhodit a vyměnit.
Zařízený studentský pokoj se stojanovým zrcadlem vedle postele. Ilustrační obrázek: Zrcadlo ve studetnském pokoji

 

Ať už má zrcadlo plnit dekorační nebo praktickou funkci, vždy je třeba zvážit a promyslet jeho výběr. Umístění zrcadel má určitá pravidla, vyhněte se proto tomu, abyste je bezhlavě zavěšovali na prázdné stěny. Zvolit správný tvar zrcadla, barvu rámu a určit, kde pro něj bude nejlepší místo, se může jevit jako umění. Ovšem s našimi radami to hravě zvládnete!