Jaký je rozdíl mezi grily? Nejznámější druhy grilů, jejich výhody a nevýhody

Jaký je rozdíl mezi grily? Nejznámější druhy grilů, jejich výhody a nevýhody

Na trhu je spousta různých grilů. Člověku se z nich až roztočí všechny klobásky před očima. V tomto blogu vám však poradíme, jak se v nich zorientovat a možná najdete toho pravého kandidáta pro svou zahradu či terasu. Budete grilovat raději na elektrickém grilu nebo na klasickém na dřevěné uhlí? Přečtěte si náš článek až do konce a zjistěte, který z nich si vás nejvíce získá.

Muž klečí u malého grilu a obrací maso Gril na dřevěné uhlí, černá / červená, BODEK

 

Plynové grily

Plynové grily jsou stále populárnější. Nabízejí pohodlí a jednoduchost používání. Tyto grily fungují na zemní plyn nebo na propan-butanové bomby a mají rychlý ohřev a regulovatelnou teplotu. Kromě toho není třeba, abyste se trápili s popelem či neustálým čištěním jako u tradičních grilů.
Hlavní nevýhody jsou vyšší cena, jídlo bez vůní dřeva, náročnější údržba při výměně lávových kamenů nebo propan-butanové bomby.
 

 

Grily na dřevěné uhlí

Tyto grily jsou asi nejtradičnějším a nejznámějším typem. Jako zdroj tepla a ohně slouží dřevěné uhlí, díky kterému tyto grily poskytují autentický grilovací zážitek. Oheň z uhlí dodává masu podmanivou vůni a chuť. Kromě toho jsou také cenově dostupné, jednoduché na používání a snadné na přenos.
Nevýhodou grilů na dřevěné uhlí je však jejich delší doba ohřevu a potřeba neustále kontrolovat doutnání uhlíků. Na těchto grilech není možné, abyste regulovali intenzitu ohně. Jsou náročné na údržbu a pravidelné čištění.

Muž griluje v růžové zástěře na zahradě

 

Elektrické grily

Elektrické grily jsou ideální pro ty, kteří žijí v bytových komplexech nebo v oblastech, kde není povoleno používání otevřeného ohně. Tyto grily jsou jednoduché na používání, stačí je připojit do elektrické zásuvky a můžete začít grilovat. Představují zdravější variantu grilování bez škodlivin z tuku a kouře. Elektrické grily mají výhodu rychlého ohřevu a možnosti regulování teploty.
Nevýhodou je, že někteří lidé považují grilování na elektrickém grilu za méně autentické a chybí jim chuť a aroma, které masu propůjčuje teplo z dřevěného uhlí. Jejich používání je omezeno na přívod elektrické energie. Patří mezi grily s vyšší cenou.

Maso a zelenina se grilují na elektrickém grilu

 

Přenosná ohniska

Kromě tradičních grilů existuje i možnost využít přenosného ohniště ke grilování. Tato ohniska jsou oblíbená zejména pro jejich víceúčelové využití, protože kromě grilování umožňují i opékání a přípravu horkých nápojů. Jsou skvělou volbou pro pikniky, táboráky a domácí opékačky na zahradě. Jejich výhodou je, že jsou snadno přenosné, což znamená, že je můžete nosit s sebou na různá místa.
Nevýhodou je, že nejsou tak efektivní jako již výše zmíněné grily. Navíc si musíte dát pozor na odkapávající tuk, který je zdraví škodlivý.

Kovové přenosné ohniště s kusy dřeva v úložném prostoru

 

Při výběru grilu je důležité zvážit své preference a potřeby. Grily na dřevěné uhlí jsou skvělou volbou pro ty z vás, kteří touží po autentickém grilovacím zážitku. Plynové grily jsou ideální pro ty, kteří hledají pohodlí, rychlé grilování a snadné ovládání. Pokud máte omezené možnosti pro tradiční grilování nebo vám jej neumožňují pravidla vašeho bydlení, zvolte raději elektrický gril. Přenosné ohniště naopak poskytuje flexibilitu a víceúčelové využití, můžete na něm grilovat nebo opékat během kempování.
 
V naší nabídce na e-shopu Kondela naleznete široký výběr grilů, grilovacích potřeb a pracovních stolů do zahrady. Jsme přesvědčeni, že vám naše výrobky usnadní každou grilovačku a přinesou vám nové zážitky s vaší rodinou a přáteli. Navštivte naši webovou stránku www.kondela.sk a objevte celou nabídku nábytku a bytových doplňků pro dům i zahradu.