Jak zazimovat zahradní nábytek?

Jak zazimovat zahradní nábytek?

Podzim je tady a s ním přichází výrazné ochlazení a rostoucí počet deštivých dnů. Před takovým počasím byste měli včas ochránit i svůj zahradní nábytek. Jakou základní péči byste mu měli věnovat, než ho uklidíte na vhodné místo? Jak zazimovat plastový, kovový, dřevěný zahradní nábytek a jak ten ratanový? Inspirujte se naším stručným průvodcem pro zazimování zahradního nábytku.


Zahradní oslavy, opalování, rodinné grilování, koupání – jednoduše, užívat si léto. Zahradní nábytek dostal během horkých dnů pořádně zabrat. Nyní je správný čas, abyste mu péči oplatili: dopřejte wellness vy jemu. Jak na to?


Zahradní nábytek nejprve umyjte

Prvním krokem je zbavení zahradního nábytku všech nečistot. Vyhněte se tlakovým vodním pistolím, které by mohly poškodit povrchovou úpravu nebo samotný nábytek. Velkým pomocníkem je vlhký hadřík s trochou čisticího prostředku určeného pro daný povrch. Bavlněné hadry nebo kusy látky ze starého oblečení si nechte raději na podlahu. Odstávající nitě z nich by se mohly zaseknout v nábytku a nadělat ještě více škody. Ideální je neporušený hadřík z mikrovlákna.
V případě odolnějších nečistot můžete sáhnout i po měkčích kartáčích. Velkým obloukem raději obejděte drátěné kartáče – výjimkou je kovový nábytek, který jste se rozhodli obrousit od rzi.


Opravy a závěrečná péče

Když máte zahradní nábytek umytý, pusťte se do jeho opravy a ošetření. Utáhněte uvolněné spoje, zkontrolujte, zda z nich netrčí šroub nebo není vylomená ratanová tyč. Zahradní domky ukliďte, důkladně očistěte jejich interiér a zkontrolujte, zda v nich nejsou škůdci. Pokud to výrobce dovoluje, dejte prát podsedáky a polštáře ze zahradního sezení a poté je suché zabalte do pytlů a odložte.
Kdy je ten správný čas pro povrchovou úpravu dřeva? Pomůže jednoduchý test: nakapejte na dřevěnou zahradní židli trochu vody, zůstane-li na povrchu a nevsákne, povrch nepotřebuje další ošetření. Pokud se voda rychle vpije, povolejte do akce lazuru, lněný olej či vosk.

Náš tip: Měli jste na terase závěsné křeslo? Nemusíte ho zazimovat! Stačí ho přesunout do obývacího pokoje nebo jiné místnosti. Pohodlí závěsného křesla si můžete užívat venku i uvnitř, v létě i v zimě.


Jak správně zazimovat dřevěný zahradní nábytek

Největší péči vyžaduje dřevěný zahradní nábytek. Jedná se zejména o povrchovou úpravu, jako je voskování nebo olejování.
Kromě toho je nesmírně důležité najít praskliny a poškození dřeva, které by mohly být vstupní branou pro plísně. Tato místa jemně přebruste smirkovým papírem a natřete například vhodnou lazurou nebo olejem. Takto připravený dřevěný zahradní nábytek zakryjte jutou nebo prodyšnou plachtou a skladujte v suché místnosti s konstantní teplotou, při které nezamrzne.


Na co si dát pozor při zazimování plastového zahradního nábytku

Plastový zahradní nábytek si rychle získal oblibu: snadno jej přemístíte, často je stohovatelný, zaujme designem i atraktivní cenou a k tomu všemu je ještě odolný. Jakou péči mu však dopřát před zazimováním?
Pokud máte zahradní nábytek z plastu, dokážete mu úspěšně prodloužit životnost a původní vzhled. Stačí jeho umytý povrch ošetřit přípravkem na ochranu zahradního nábytku z plastu a nechat jej vyschnout. Takto ošetřený plastový nábytek zakryjte pouze prodyšnou fólií nebo plachtou a skladujte jej na místě s konstantní teplotou, která neklesne pod 0 °C.

Náš tip: Zahradní domky ochrání váš nábytek před mrazem a výkyvy počasí. Na Kondela jsou v nabídce po celý rok!


Jak se postarat o ratanový zahradní nábytek

Zahradní nábytek z umělého ratanu je téměř nezničitelný. Je odolný vůči slunečním paprskům, dešti a zvládne dokonce i mráz. Rovněž i jeho údržba je jednoduchá: klidně jej můžete vystříkat zahradní hadicí a nechat vyschnout.
Před zazimováním si však posviťte ještě na prasklé kousky. V případě, že je neošetříte, může se poškození rozšiřovat a daný kousek se začne postupně rozpadat. Zvládne to však každý – roztržený nebo popraskaný výplet slepte sekundovým lepidlem. Pak stačí ratanový nábytek zakrýt a dát jej pod střechu – klidně i do zahradního altánu. Zimu přežije bez újmy i venku.


Takto zazimujete kovový zahradní nábytek

Odolný, robustní, pevný a často také romantický, takový je kovový zahradní nábytek. Jakou péči byste mu před zazimováním měli věnovat kromě umytí? Nic speciálního: dotáhněte uvolněné spoje a posviťte si na největšího nepřítele tohoto materiálu – rez.
Zkorodované části kovového zahradního nábytku jednoduše obruste smirkovým papírem nebo drátěnkou. Umyjte jej, nechte pořádně vyschnout a natřete jej antikorozním nátěrem. Při výběru vhodného místa pro kovový zahradní nábytek je zásadní nízká vlhkost. Zakryjte kovový zahradní nábytek prodyšnou přikrývkou a uložte jej do garáže, zimní zahrady nebo suchého sklepa.