Jak si připravit nejlepší domácí hamburger

Jak si připravit nejlepší domácí hamburger

Ikonický, chutný, vysoce kalorický a populární. Pro hamburger bychom mohli najít desítky dalších přívlastků. I tak by v sobě ukrývaly jen jedno – jedinečnou chuť, na kterou spoléhají miliony lidí po celém světě. Přestože si jej dokážeme během několika minut objednat i z jiného koutu země, stále větší popularitu získává jeho domácí výroba. Co se za ní skrývá?

2 mladí muži 2 mladé ženy pijí víno a grilují na zahradě

 

Je hamburger skutečně dílem Američanů?

Hovězí maso v housce s trochou zeleniny, sýrem, kečupem a cibulí se ve Spojených státech objevilo už někdy počátkem 20. století. Teorií o tom, odkud hamburger vlastně pochází, je hned několik. Ta nejpopulárnější tvrdí, že pochází z německého města Hamburk, kde lidé jedli opečené maso na chlebu už velmi dávno. V polovině 18. století se zde totiž objevil první recept na tzv. Hamburskou klobásku. Jiné tvrzení zase říká, že jeho historie sahá do lodní společnosti Hamburg America Line, která měla pasažérům podávat sendviče podobné dnešním hamburgerům. Dodnes přesně nevíme, jaký je původ tohoto pokrmu. Známe však jeho svátek, který připadá na 28. května.

Muž v růžové zástěře griluje maso na zahradě

 

Od rychlého občerstvení po gurmánské umění

Je statisticky dokázáno, že Američané ročně zkonzumují více než padesát miliard kusů tohoto chutného pokrmu. Jeho hlavním zdrojem jsou různé fastfoody, které najdeme na každém rohu. Hamburger se pomalu začal přesouvat i do slovenských domácností, kde si jej vychutnáváme na zahradních grilovačkách nebo oslavách, vyrobený pěkně podomácku. Názory na konzumaci tohoto kalorického jídla se různí, ale i my jsme si ho oblíbili. Dokonce neváháme s vylepšeními, která hamburgeru dodají ten správný „evropský“ šmrnc. Nastala tedy doba, kdy se obyčejné maso v housce změnilo doslova na kulinářskou delikatesu!
 

Příprava hamburgerů na grilu

 

Jak připravit opravdu dokonalý burger?

Pravdou je, že dát péct maso a naložit na něj dresink či zeleninu není nic složitého. Pro dokonalý požitek z tohoto jídla je důležité dodržet několik správných rad. Jednou z nich je výběr správného masa. Pokud nemáte rádi maso pomleté v obchodě, můžete tak učinit sami doma na chytrém robotu KANTE, který ve své bohaté výbavě obsahuje i mlýnek na maso. Předtím je důležité zbavit maso blan a nakrájet ho na kostky, které je třeba nahrubo umlít. Dobrá rada – lépe se mele maso, které je dobře chlazené. Ideální je kombinace hovězího krku, nízkého žebra a hrudí. Váš hamburger tak získá šťávu a poměr masa a tuku bude dokonale vyvážen.

Aby hamburger držel tvar, doporučujeme maso navlhčit v rukou, vytvarovat kuličky a poté je stlačit do placky o tloušťce maximálně 2 cm. Uprostřed placky můžete prstem udělat malý otvor, aby se maso nenafouklo a mělo dokonalou tloušťku. Nezapomeňte, že maso solíme a kořeníme až na rozpáleném grilu nebo pánvi.
 

KANTE, kuchyňský robot

 

Aby vše do sebe dokonale zapadalo

Ten správný hamburger by neměl být příliš spálený ani příliš nedopečený. Jednoduše najít zlatou střední cestu, díky které bude mít jedinečnou chuť – takzvaný medium hamburger. Zda je maso opravdu propečené zjistíme jemným prohmatáním, kdy se dotkneme středu i okraje a porovnáme konzistenci. Pokud má burger střed i okraj téměř shodně tuhý, je hotový. Pokud chystáte maso na pánvi, neotáčejte ho příliš často, dopřejte mu čas, aby se nerozpadlo.

Důležité je také správné skládání hamburgeru. Samotné housky je před skládáním vhodné jemně opéct na pánvi nebo grilu. Spodek housky potřeme dipem, majonézou nebo hořčicí. Potom položíme list salátu, kolečka rajčete a následně hotové maso. Pokud připravujeme cheeseburger, na teplé maso položíme plátek sýra, který se chutně rozlije. Na sýr přidáme okurku a tenké kroužky cibule. Horní díl housky můžeme lehce potřít omáčkou. Abychom naše chutné dílo završili a drželo nám pohromadě, můžeme celý hamburger zajistit párátkem nebo ozdobnou tenkou špejlí.
 

Příprava masa na hamburger.

 

Recept na skvělý domácí hamburger

 
Potřebujeme následující ingredience

500 g mletého hovězího masa
 4 ks housek
 listový salát
 rajče
 okurku
 cibuli
 trochu soli
 mletý černý pepř
 tatarskou omáčku
 barbecue omáčku
 tvrdý sýr
 
Budeme postupovat následovně:
Z masa, které máme umleté, vytvarujeme placky tlusté přibližně 1,5 cm až 2 cm. Následně je necháme asi 30 minut odstát v chladničce. Potom tyto vytvořené placky osolíme, opepříme a opékáme 3 až 4 minuty na grilu nebo třeba na užitečné grilovací pánvi KAROTE, která je skvělým pomocníkem i pro začátečníky. Po opečení necháme maso odpočinout. Maso neopékáme na oleji, ten použijeme jen například k natření mřížky grilu, aby se nepřilepilo.
Dále si připravíme housky, které překrojíme nožem na polovinu. Jednotlivé kousky housky opečeme na suché pánvi. Potom spodní čas housky potřeme tenkou vrstvou barbecue omáčky, přidáme list salátu, tatarskou omáčku, grilované maso, sýr, zeleninu podle chuti a přikryjeme vrchní částí, kterou jsme si potřeli ještě trochou omáčky. Pokud si tatarskou nebo barbecue omáčku neradi přidáváte přímo do housky, výborným tipem je sada čtyř misek na podnosu CARINE, kde si můžete na jednotlivých přílohách pochutnávat samostatně.