Jak opravit vrzající postel

Jak opravit vrzající postel

Znáte ten pocit, když se konečně po dlouhém únavném dni dostanete do postele? V té chvíli toužíte pouze po dobrém a kvalitním spánku. Než usnete, někdy stačí jen pár minut. Únava mnohokrát způsobí, že jen co si položíte hlavu na polštář, noc vás unese do říše snů. A potom to přijde… nechtěný zvuk, který vás ze spánku vytrhne. Ne jednou ani dvakrát, ale pravidelně při každičkém pohybu. Budíte se celou noc a ráno vstanete stejně unavení, jako jste večer uléhali. Do snů se vám nemilosrdně vkrádá vrzání vaší postele.Jak z toho ven? Přinášíme několik jednoduchých rad a tipů, jak se tohoto nepříjemného zvuku zbavit jednou a provždy.

Vrzání postele je jev, který se většinou objeví po několikaletém používání postele. Může se však stát, že vám po několika nocích začne vrzat i poměrně nová postel. Co tedy dělat v takovém případě?
 

Matrace pro kvalitní spánek Ilustrační foto

 

Zkontrolujte matraci

Dříve, než se pustíte do samotné opravy postele, zkontrolujte matraci. Především pružinové matrace totiž obvykle po nějaké době vydávají rušivý zvuk. Vyndejte matraci z postele a položte ji na rovnou podlahu. Převalujte se na ní, postavte se na ni a projděte se po ní. Uši mějte nastražené, abyste zachytili ten nejjemnější zvuk. Pokud je příčinou rušivých zvuků matrace, nezbývá vám nic jiného, jen ji vyměnit za novou.
 

Dřevěná postel v ložnici Ilustrační foto ložnice

 

Dotáhněte šrouby

Kromě kovových, téměř všechny postele mají dřevěnou konstrukci. Pokud jsou jednotlivé díly vaší  postele spojené šrouby, je velmi pravděpodobné, že právě šrouby jsou příčinou vrzání. I to nejmenší uvolnění šroubů může mít za následek, že konstrukce postele nebude dostatečně pevná a jednotlivé díly se budou o sebe třít vždy, když se postel zatíží. K dotažení šroubů stačí šroubovák a oprava vám zabere pár minut. Projděte všechny spoje a šrouby pořádně dotáhněte. Je důležité, aby všechny byly dotažené stejně silně. Pokud šroub nedokážete úplně dotáhnout, použijte podložku. Doporučujeme vybírat spíše z plastových nebo gumových. Pokud se šrouby protáčejí, vyměňte je za nové.
 

Včelí vosk a svíčka Ilustrační foto

 

Namažte spoje

Někdy dotažení šroubů nestačí. Vrzání už není tak silné, stále se však v noci budíte kvůli rušivému zvuku. V tom případě pomůže namazání spojů. Použít můžete včelí vosk, svíčku nebo parafín. Stejnou službu udělá i mazací olej, v případě jeho použití však musíte počítat s nepříjemným zápachem. Svíčku nebo parafínovou tyčinku natlačte na spoje. Možná to bude chtít i několik opakování. Je to však mnohem ekologičtější způsob než použít oleje. Pokud nic z těchto pomůcek nemáte právě doma, je možné použít i mýdlo. Dejte však pozor na to, z čeho je vaše postel vyrobená – na kovových postelích může mýdlo způsobit korozi.
 

Kousky korku Ilustrační foto korku

 

Jde to i s korkem

Pokud máte postel z masívu a je bez kovových spojů, jednoduchým řešením je vložit kousky korku mezi matraci a dřevěné části. Tím, jak se převalujete na matraci, korek pruží, což snižuje tlak na dřevo.
 

Skládání roštu postele Ilustrační foto roštu

 

Je na vině rošt?

Jednou z nejčastějších příčin vrzání postele je rošt. Může být nekvalitní nebo nesprávně umístěný nebo položený příliš volně a při výraznějších pohybech začíná vydávat různé zvuky. V tom případě ho stačí podložit kusem látky nebo například podložkami pod nohy židlí. Díky tomu vrzání buď úplně zmizí, nebo se výrazně omezí. Pokud použijeme kus látky, je dobré ji k nosné ploše bočnic přilepit. K vrzání může docházet také třením matrace o rošt

Máme však pro vás tip, který zaručeně pomůže: odeberte z roštu matraci, na rám roštu a středovou tyč poskládejte staré ponožky, ke kterým nemůžete najít pár. Na ně položte matraci. Ponožky jednak eliminují rušivý zvuk a zároveň využijete ponožky, ktoré už neměly využití.
 

Pár přenáší postel Ilustrační foto roštu

 

Křivá podlaha

Není vyloučené, že vrzání může způsobovat křivá podlaha nebo nohy postele s rozdílnou výškou. Postel se obvykle po podlaze posouvá. Tehdy je pomoc velmi jednoduchá. Podložte nohy postele podložkami na židle nebo korkem.
 

Nová postel nevrzá

Vyzkoušeli jste všechny z našich rad, ale vrzání nepřestává? Nu, zdá se, že se to dá vyřešit už jen úplně novou postelí. Každá postel se časem opotřebuje. Berte to jako příležitost vyměnit svoji starou postel za novější, modernější a pohodlnější. U nás si vyberete z rozmanitých vyhotovení –  dřevěné postele, rozkládací, čalouněné, ale také mimořádně komfortní postele typu boxspring.
 

Jak jednou řekl německý filozof Arthur Schopenhauer: „Spánek je pro člověka to samé, co natahování pro hodinky.“ Když skřípe strojek v hodinkách, nedokážou ukazovat správný čas. Když něco skřípavé a vrzající ruší váš spánek, nedokážete během dne podat stejný výkon jako po probuzení z vydatného spánku. Nepodceňujte vrzající postel, ale pokuste se problém vyřešit hned, jak se objeví. Neboť platí – kvalitní postel se postará o váš kvalitní spánek.
 

Manželská postel Ilustrační foto manželské postele