Geometrické vzory jsou stále velmi populární. Jak je správně začlenit do interiéru?

Geometrické vzory jsou stále velmi populární. Jak je správně začlenit do interiéru?

Geometrické vzory jsou v interiérech stále velmi populární, a to z dobrých důvodů. Jejich čisté linie, vzory a symetrie přidávají do prostoru zajímavý vizuální efekt, který oživí každý kout. Správné začlenění geometrických vzorů do interiéru může mít velký vliv na atmosféru a celkový vzhled místnosti. Zde je několik doporučení a možností, jak je vhodně a vkusně použít v různých částech domu.

 

Všeobecná pravidla pro použití geometrických vzorů

Šedá komoda a bílá vitrína. V pozadí je stěna s šedobílými geometrickými vzory.

 

Jelikož geometrické vzory mají silný vizuální efekt, je důležité zachovat rovnováhu. Proto doporučujeme kombinovat geometrické vzory s jednoduchými, hladkými a neutrálními povrchy a barvami, aby se předešlo přeplněnému vzhledu. Pokud se například rozhodnete pro výrazné geometrické vzory na stěnách, vyhněte se dalším vzorům na nábytku a textiliích. Méně vzorů zaručí elegantnější a jemnější vzhled.
 
Chcete-li v místnosti použít více geometrických vzorů, snažte se je kombinovat tak, aby spolu harmonicky ladily. Zvolte jednu dominantní geometrickou texturu a ostatní používejte jen jako doplňkové prvky. Vyvážené kombinace zaručí esteticky příjemný dojem.
 
Dejte geometrickým vzorům dostatek prostoru, aby se mohly náležitě vyniknout. Nezakrývejte je přílišným nábytkem nebo dalšími prvky, které by mohly jejich účinek znehodnotit.

 

Možnosti použití geometrických vzorů

Kuchyně s bílou podlahou zdobenou černozlatými geometrickými vzory. Kulatý jídelní stůl a kolem něj čtyři modrá jídelní křesla.

 

Dlaždice

Dlaždice s geometrickými vzory jsou tradičním způsobem, jak přidat styl a originalitu do koupelny, kuchyně nebo dokonce předsíně. Můžete si vybrat z různých tvarů a barev a vytvořit tak působivé podlahy nebo stěny. Pro menší místnosti doporučujeme světlejší barvy, které pomohou opticky zvětšit prostor.

 

Koberce

Koberce s geometrickými vzory jsou další zajímavou volbou. Mohou přidat texturu a barvy do pokoje a zároveň dodat hřejivý pocit domova. Máte-li pokoj zařízený nábytkem v neutrálních barvách a s nenápadnými stěnami, geometrický koberec může být ten správný prvek, který oživí celý interiér. Takový koberec se hodí do obývacího pokoje, jídelny nebo dětského či studentského pokoje.

Bílá rohová sedací souprava s černobílými polštáři a přehozenou žlutou dekou. Na zemi je černobílý koberec, přístavný stolek a černé kovové křeslo.

 

Tapety

Stěny nám nabízí bohatý prostor pro vyhrání si s barvami i s geometrickými vzory. Pokud nemáte zkušenosti s vytvářením vzorů pomocí papírové pásky při malování stěn, použijte tapety. Moderní tapety nemají nic společného s tapetami z minulého století. Jejich široká nabídka vám dovolí vybrat si vzor podle svých představ. Můžete se rozhodnout pro jednoduché diagonální vzory nebo pro složitější víceúhelníkové vzory. Tapety s výraznými vzory mohou být výborným prvkem pro jednu stěnu, čímž vytvoříte ohniskový bod místnosti.

 

Křesla a sedačky

Chcete vystoupit z davu? Sáhněte po křeslech či sedačkách s geometrickými vzory. Takový nábytek patří mezi originální designérské kousky a umožní vám ukázat svoji originalitu a styl. Můžete se rozhodnout pro konzervativnější vzory, jako je vzor „kohoutí stopa“ nebo pro vícebarevné kruhové vzory. Držte se však již výše zmíněných pravidel a výrazný nábytek kombinujte s neutrálními stěnami a ostatním zařízením v místnosti. 

Obývací pokoj s designovým křeslem se zelenými opěradly a černobílým vzorem kohoutí stopa.

 

Zrcadla

Geometricky tvarovaná zrcadla jsou stylovým doplňkem do jakéhokoli místnosti. Můžete je umístit do vstupní chodby, obývacího pokoje nebo ložnice. Se šestihrannými zrcadly si můžete vyskládat zajímavou mozaiku. Zrcadla s tvarovaným rámem zase přidají do prostoru moderní a elegantní nádech.

 

Akcentové doplňky

Chcete-li interiér osvěžit, ale ještě se nechcete pustit do velkých změn, jako je nanášení tapety a podobně, můžete zkusit akcentové doplňky. Oblékněte své polštáře do geometrických vzorů, zavěste si pestré závěsy či obrazy s abstraktními vzory. Jejich výhodami jsou nízká cena a snadná výměna, čímž dávají možnost experimentovat s různými kombinacemi.

Postel s černobílým povlečením v greometrických vzorech a přehozenou růžovou dekou.

 

Závěrem je důležité zdůraznit, že přidání geometrických vzorů do interiéru je originální způsob, jak zvýraznit jedinečný styl a charakter místnosti. Nicméně, jako u každého designu, je důležité zůstat věrný vlastnímu vkusu a zvážit celkový dojem a atmosféru, kterou chcete v místnosti vytvořit. Správné začlenění geometrických vzorů může vést k vytvoření harmonického a esteticky příjemného interiéru.