Co je to klekačka? Pro ty, kteří prosedí dlouhé hodiny za počítačem

Co je to klekačka? Pro ty, kteří prosedí dlouhé hodiny za počítačem

Jaký je váš typický den strávený před počítačem? Pravděpodobně strávíte při něm hodiny v práci nebo ve škole. Při tak dlouhé době je důležité zvážit, jak to ovlivňuje naše zdraví. Možná jste už slyšeli termín „klekačka“ nebo „klekosed“ a možná ještě ne. V tomto blogu se podíváme na to, co je to klekačka a proč může být zajímavou alternativou pro ty, kteří si kazí páteř nesprávným a dlouhým sezením za počítačem.

 

Co je klekačka?

Klekačka je speciální typ židle, která je navržena tak, aby vám umožnila sedět s narovnanou pánví s jemným ohnutím v kolenou, čímž se vaše páteř dostává do svého přirozeného zakřivení. To je velký rozdíl oproti tradičním kancelářským křeslům, která většinou vedou k sezení v poloze s pokrčenýma nohama a vychýlenou pánví.

Koláž tří fotek, kde žena sedí na klekačce u herního stolu.

 

V čem je lepší než běžné kancelářské křeslo?

Klekačka má několik výhod v porovnání s běžným kancelářským křeslem:
 
Zdravá páteř: Sed na klekačce podporuje přirozené zakřivení páteře, čímž snižuje tlak na plotýnky. Tímto způsobem pomáhá zmírnit bolesti zad – od krku až po pánev.
 
Rozšíření hrudníku: Správné sezení na klekačce může pomoci rozšířit hrudník, což umožňuje lepší dýchání a zlepšení držení těla.
 
Aktivní sezení: Při sezení na klekačce jsou vaše nohy aktivnější, což podporuje lepší krevní oběh a svalovou činnost. To může zmírnit svalové napětí a otoky končetin.
 
Prevence bolesti křížů: Pro mnoho lidí trávících dlouhé hodiny za počítačem je bolest v kříži běžným problémem. Klekačka může pomoci minimalizovat toto riziko tím, že zlepší polohu pánve a páteře.

 

Nastavitelná výška sedu klekačky

Většina klekaček má nastavitelnou výšku sedu, aby vyhovovala různým uživatelům. Při nastavování si dejte pozor na následující body:
 

  1. Úhly v kolenou a v pánvi: Při správně nastavené výšce by vaše kolena měla tvořit pravý úhel a vaše pánev by měla být v neutrální poloze.
  2. Délka nohou: Vaše chodidla by měla spočívat na podlaze. Pokud jsou vaše nohy příliš krátké na to, aby dosáhly země, můžete klekačku podložit polštářkem.
Koláž tří fotek, kde žena sedí na různých provedeních klekačky za počítačem.

 

Jak správně na klekačce sedět

Správné sezení na klekačce je klíčem k tomu, abyste získali maximální výhody a minimalizovali potenciální rizika. Zde je několik tipů na to, jak správně sedět na klekačce:
 

  1. Držte páteř zpříma: Sedněte si na sedátko a udržujte páteř zpříma. Vyhněte se naklánění dozadu nebo dopředu.
  2. Rovnoměrné rozložení váhy: Vaše váha by měla být rovnoměrně rozložena mezi nohy a torzo.
  3. Pravidelné přestávky: I když je sezení na klekačce zdravější než tradiční sedadla, je stále důležité pravidelně vstávat a rozhýbat se. Udělejte si přestávky na strečink a krátkou procházku.

 

Pro koho není vhodná?

Přestože klekačka může být pro mnohé zdravá alternativa, není vhodná pro každého. Osoby s určitými zdravotními problémy, jako jsou problémy s koleny, kotníky nebo pánví, by měly její používání konzultovat s odborníkem a případně upřednostnit některé z ergonomických křesel. Také těhotné ženy by měly být opatrné, a ještě před tím, než ji začnou používat, by se měli odborně poradit se svým lékařem či lékařkou.
 

Žena si hraje pc hry a sedí na růžovém herním křesle. Herní křesla

 

Nakonec nezapomeňte, že klekačka může být užitečným nábytkem pro ty, kteří tráví dlouhé hodiny za počítačem, ale je důležité být stále obezřetný a sledovat své tělo. Nezapomeňte se pravidelně hýbat a dbejte o své celkové zdraví. V zájmu svého pohodlí vám doporučuji zkusit různé druhy sedadel a najít takové, které vám vyhovuje nejvíce. Vaše zdraví je na prvním místě, a proto si zasloužíte pohodlné a zdravé sezení i během dlouhých hodin strávených za počítačem.