Budiž světlo! Jak si vybrat osvětlení tak, aby plnilo svůj účel v místnosti?

Budiž světlo! Jak si vybrat osvětlení tak, aby plnilo svůj účel v místnosti?

Správné osvětlení vám umožní snadno pracovat na úkolech, cítit se bezpečněji a pohodlněji. Se správně zvolenými světly si můžete vychutnat plný potenciál vašeho domova. Každá místnost má však specifické a jedinečné potřeby osvětlení. Zde je několik tipů a nápadů, které je třeba vzít v úvahu při plánování osvětlení každé místnosti ve vaší domácnosti.


Nejprve základní fakta:

1. Osvětlení ovlivňuje, jak se v prostoru cítíte.
2. Více světla není vždy nejlepší. Dávejte přednost kvalitě před kvantitou.
3. Dobrého výsledku dosáhnete pouze tak, že úroveň osvětlení přizpůsobíte úkolům prováděným na konkrétních místech.
4. Snažte se umístit světlo tam, kde je to opravdu potřeba, a udržujte úroveň okolního světla nižší.
5. Při navrhování prostoru nezapomeňte na sílu přirozeného světla.


Typy osvětlení

Existují 4 různé typy osvětlení:

1. Ambientní – osvětlení pomocí LED pásek
2. Obecné hlavní stropní osvětlení
3. Osvětlení určité oblasti, kde se provádí nějaký úkol
4. Akcent – dekorativní osvětlení


Nejlepší návrhy pro použití osvětlení v místnosti zahrnují svítidla pro osvětlení konkrétní oblasti a dekorativní osvětlení. Před nákupem svítidel navrhněte prostor na základě toho, jak jej plánujete používat. Přidejte nejprve do místnosti úkolové osvětlenístojací lampu tam, kde si zvyknete například číst. Pak všechna akcentová světla – lampa pro vyplnění prázdné stěny, stojací lampy v různých výškách. Každá místnost by měla mít alespoň 2–3 světelné zdroje pro dosažení rovnoměrného osvětlení.


Světlo v obývacím pokoji

Zamyslete se nad tím, jak trávíte čas v obývacím pokoji. Mnozí z nás se tam většinou dívají na televizi. Televizory vyzařují své vlastní světlo, takže je důležité, aby vaše osvětlení nebylo s ním v rozporu. Do obýváku jsou proto vhodné různé druhy stropních svítidel se stmívači nebo jinou regulací vyzařovaného světla, případně bodové osvětlení na stropě a stěnách. Vylepšete atmosféru v obývacím pokoji dramatizací textur na stěnách nebo zvýrazněním uměleckých děl světlem. Inovativní metodou jsou chytrá svítidla, která můžete použít ke změně odstínu světla v závislosti na tom, zda chcete sledovat televizi, soustředit se na práci nebo relaxovat na gauči.

Jakou barvu světla zvolit?
Do obývacího pokoje vyberte teplé bílé nebo středně teplé světlo.


Osvětlení kuchyně a jídelny

Srdcem celé domácnosti je jídelna a kuchyň. Výběr správného osvětlení je zde o to důležitější. Načrtněte si plán vaší kuchyně a pak se rozhodněte, jaký druh světla bude každá oblast potřebovat. Pod kuchyňské skříňky nainstalujte LED osvětlení, které osvětlí pracovní prostor. Nad jídelním stolem nainstalujte designový stropní lustr, který vytvoří atmosféru skutečného domova.

Jakou barvu světla zvolit?
Kolem kuchyňské linky by mělo svítit neutrální světlo. Na jídelní stůl se hodí teplé světlo.


Světlo v ložnici

Osvětlete místnost stropním světlem. Zvažte moderní nebo klasický lustr. Design lustru může změnit vnímání celé místnosti. Je důležité mít na paměti celkovou váhu a rozměr světla ve vztahu k prostoru a nábytku.
Nástěnná svítidla na každé straně postele poskytují ideální světlo na čtení. Navíc získáte více místa na nočním stolku. Takové akcentní osvětlení obvykle vykazují nižší výkon než stropní světla, což také sníží spotřebu energie. Pokud je vaše ložnice větší, můžete těžit z více osvětlení: závěsného lustru, nočního osvětlení, nástěnných a stojacích lamp. Menší pokoje si vystačí s hlavním osvětlením a dvěma lampami na nočních stolcích.

Jakou barvu světla zvolit?
Teplá žárovka je ideální pro ložnici.


Koupelnové světlo

Nezapomeňte na koupelnu. Osvětlení koupelny je pravděpodobně to poslední, do čeho lidé chtějí investovat čas a peníze. Halogenové žárovky jsou obecně standardem pro koupelnové osvětlení, ale kompaktní zářivky jsou také skvělou volbou. Pro pohodlné malování a péči o zevnějšek jsou vítaným řešením osvětlení koupelnová zrcadla, která svítí přímo na vás a nevytvářejí stíny. Pro komplexní osvětlení koupelny přidejte na stěny nebo strop více bodových lamp.  

Jakou barvu si vybrat?
Pro úpravu make-upu nebo denní hygienu je nejlepší denní světlo a studené bílé světlo.


Světlo na chodbě

Do předsíně můžete přidat tradiční stropní osvětlení a doplnit je dalším bočním světlem. Záleží na tom, jak velkou chodbu máte. Modernější verzí je bodové osvětlení zapuštěné ve stropě nebo po stěnách. Přemýšlejte také o hře se zrcadly, abyste do chodby vnesli ještě více světla.
Nezapomeňte, že schody a haly musí mít dobré celkové osvětlení z hlediska bezpečnosti. Aby se zabránilo nehodám, měly by být schody osvětleny shora dolů se spínači na obou stranách a s dostatečným osvětlením každého schodu. Pokud se chcete vyhnout neustálému zapínání a vypínání světel, můžete se rozhodnout pro senzory pohybu, které jsou stále oblíbenější i v domácnostech.

Jakou barvu si vybrat?
Ve vstupech se obvykle používá neutrální světlo. Pokud však chcete přivítat své hosty v útulném domácím prostředí, rozhodněte se pro teplou barvu světla.


Vnější osvětlení

Ať už je vaším cílem osvětlit a zvýraznit váš domov nebo zajistit bezpečnost kolem domu, existuje několik možností, které krásně osvětlí exteriér. Dekorativní osvětlení se používají podél cesty, na stěnách a sloupech a u vstupních dveří. Design těchto svítidel by měl odpovídat vašemu domovu. Trávíte často letní večeře na zahradě nebo v altánu? Existuje široká škála možností, jak tyto relaxační prostory osvětlit, například světelnými řetězy, lucernami  nebo venkovními lampami z kovu.

Jakou barvu si vybrat?
Zde necháváme volbu na vás. Energičtější a modernější vzhled vám přinese studené světlo, naopak teplé světlo navozuje pocit pohodlí a domácké atmosféry. Vyberte si takovou, která se vám líbí nejvíce.


Dobré světlo je takové, které plní svůj účel, šíří dostatek světla, nezasahuje do prostoru.  Při nákupu lampy se nebojte zeptat prodávajícího na její parametry. Pouze tak si zvládnete vybrat osvětlení, které bude nejen designem, ale bude vám také sloužit po mnoho let.